MALENICA: “Već prvog dana na sustavu “Andrija” 30 tisuća ljudi”

Ministar uprave Ivan Malenica jutros je u emisiji ‘A sada Vlada’ Hrvatskog radija otkrio da je već prvoga dana na sustavu “Andrija” bilo oko 30 tisuća korisnika te ih se preko 75% izjasnilo da su time zadovoljni.

“Andrija”, prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj, predstavljen je jučer u Banskim dvorima. Time se nastoji pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19. Malenica kaže da se radi o međuresornom projektu kojega je koordiniralo i vodilo Ministarstvo uprave. Istaknuo je da se njime željelo rasteretiti epidemiološke službe jer one imaju oko 50.000 poziva dnevno.

“Putem ove aplikacije građani mogu provjeriti imaju li simptome koronavirusa, a i sve ostalo u vezi s tom epidemijom”, kaže Malenica.

Istaknuto je da aplikacija “Andrija” ne dojavljuje podatke, odnosno komunikacija putem te aplikacije ne znači zamjenu za kontakt s potrebnim epidemiologom. Ministar pojašnjava i kaže da su tim sustavom razrađena sva pitanja i odgovori te naglašava da se na taj način nastoji procijeniti stanje određene osobe te potom preporučuje da se osoba javi osobnom liječniku i na Hitnu pomoć. Tako se, dodaje, želi rasteretiti sve službe koje su uključene u sprečavanje širenja koronavirusa.

“Sustav “Andrija” epidemiolozima daje određene podatke o statusu i broju potencijalno zaraženih osoba, ali on zapravo samo upućuje na kontakt nadležnih službi”, objasnio je Malenica.

Komentiraj