Zanimljivosti
Decoration icon

nagrada saharov

Mahsa Amini i Elon Musk predloženi za najugledniju europsku nagradu za ljudska prava

Autor:

epa10863608 Protesters hold placards and flags during a rally marking the one-year anniversary of Mahsa Amini's death in custody, along Swanston Street, in Melbourne, Australia, 16 September 2023. Australian-Iranians are speaking out and protesting against the Iranian regime on the anniversary of Mahsa Amini's death, which led to nationwide protests over the country's mandatory dress code (Hijab) law. Protests erupted after the death of 22-year-old Iranian woman, Mahsa Amini, detained by morality police for not wearing the hijab properly in September 2022.  EPA/DIEGO FEDELE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

EPA/DIEGO FEDELE

Mahsa Amini, koja je postala simbolom pokreta Iranki protiv nošenja vela nakon svoje smrti 2022., i kontroverzni milijarder Elon Musk nalaze se među osobama koje su u srijedu predložene za ovogodišnju Nagradu Saharov, najugledniju europsku nagradu za ljudska prava.

Tri najveće političke skupine Europskog parlamenta, Europska pučka stranka (EPP), Socijalisti i demokrati (S&D) i Renew Europe (centristi i liberali) predložili su da se nagradu dodijeli Mahsi Amini i pokretu “Žena, Život, Sloboda” koji je pokrenula njezina smrt. Smatra je se favoritom za nagradu.

Iranka kurdskog podrijetla umrla je 16. rujna 2022. u dobi od 22 godine nakon što ju je uhitila moralna policija jer navodno nije poštovala stroga pravila o nošenju vela.

Dobitnik nagrade bit će objavljen u listopadu, a svečana dodjela bit će u prosincu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Desničari za Muska

Skupina Identitet i demokracija (krajnja desnica), u koju spadaju Nacionalno okupljanje iz Francuske, talijanska Liga i Alternativa za Njemačku (AfD), nominirali su na nagradu Elona Maska, vlasnika Tesle, Space X-a i platforme X, bivšeg Twittera.

Kontroverzni milijarder, koji se otvoreno zauzima za slobodu izražavanja, vratio je na X korisnike koji su bili zabranjeni uključujući bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Euroskeptična konzervativna skupina ECR predložila je za nagradu proeuropski narod Gruzije i Ninu Lomjariju, bivšu gruzijsku pravobraniteljicu.

Nominirana je i ugandska aktivistkinja za klimu Vanessa Nakate te žene koje se bore za pravo na pobačaj, “besplatan, siguran i legalan”: Poljakinja Justyna Wydrzynska, Salvadorka Morena Herrera i Amerikanka Colleen McNichols. Nominirali su ih Zeleni odnosno radikalna ljevica (GUE).

Nagrada Saharov, dodijeljena prvi put 1988., nazvana je po sovjetskom nuklearnom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.