Macron u Strasbourgu krenuo itinirerom Prvog svjetskog rata

EPA/ETIENNE LAURENT

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao se u nedjelju navečer u Strasbourgu s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom, na početku predsjedničke turneje po istoku i sjeveru Francuske u sklopu obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

U strasburškoj katedrali Notre-Dame počelo je obilježavanje stogodišnjice kraja Velikog rata koje će predsjednika odvesti u 11 departmana u tjedan dana, po bivšim bojišnicama,  u ruralnoj Francuskoj daleko od velikih gradova.

Emmanuel Macron je u pratnji supruge Brigitte sa Steinmeireom poslušao koncert Debussyjeve i Beethovenove glazbe kojim se slavilo francusko-njemačko pomirenje, sto godina nakon završetka rata.

U ponedjeljak ujutro predsjednik odlazi u pokrajinu Lorraine, u utorak i srijedu bit će u Morhangeu i Epargesu, potom će stogogodišnjicu završetka rata obilježiti s britanskom premijerkom Theresom May i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U Pariz će se vratiti u nedjelju 11. studenoga te pod Slavolukom pobjede održati govor pred šezdesetak šefova država i vlada.

Putovanje na istok, pa sjever zemlje ima trostruku dimenziju, prije svega memorijalnu, kojom se odaje počast 8 milijuna Francuza koji su se od 1914. do 1918. borili, kao i za 1,4 milijuna poginulih, deset godina nakon što je umro posljednji veteran Prvog svjetskog rata, Lazere Ponticelli.

Slijedi diplomatska dimenzija. Marcona će u raznim etapama pratiti strani predsjednici  i šefovi vlada, prije završne svečanosti u nedjelju u Parizu gdje se među ostalima očekuju američki predsjednik Donald Trump i ruski Vladimir Putin.

Taj put će imati i jaku političku i socijalnu konotaciju u trenutku kada je prema anketama Macronova popularnost na najnižoj razini.

Oporba optužuje Macrona da je isključivo predsjednik bogatih i urbanih, a on će sada provesti tjedan dana daleko od Pariza i velikih središta.

Posjetit će petnaestak gradova, uglavnom srednje velikih, popu Charleville-Mezieresa gdje će u srijedu održati sastanak vlade.

Svaka etapa će, uz memorijalnu, biti i prigoda za razgovor o trenutačnim problemima posjećenih mjesta, naglasila je Elizejska palača.

Komentiraj