Macron osudio odnos venezuelske vlasti prema oporbi

EPA/IAN LANGSDON

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u ponedjeljak odnos venezuelskih vlasti prema oporbi nakon sastanka s predsjednikom razvlašćenog parlamenta iz redova oporbe Juliom Borgesom.

Macron je ponovio “predanost vladavini prava i demokratskom procesu u Venezueli” u razgovoru s Borgesom i ostalim predstavnicima venezuelske oporbe, navodi se u priopćenju Elizejske palače.

Ne promijeni li se smjer venezuelskih vlasti, Macron je “spremam angažirati se” u europskim razmatranjima mjera  kojima bi se suprotstavilo onima koji su odgovorni  za situaciju u zemlji, dodaje se u priopćenju.

Venezuela je pogođena političkim nemirima nakon što je predsjednik Nicolas Maduro pokušao učvrstiti svoju vlast i oduzeti ovlasti  Nacionalnoj skupštini koju kontrolira oporba stvaranjem nove konstitutivne skupštine koja je zadužena za izmjenu ustava.

Unatoč tome što posjeduje najveće rezerve nafte u svijetu, Venezuela ima globalno najveću stopu inflacije i kroničnu nestašicu osnovnih potrepština i lijekova a u gospodarskoj krizi pogoršanoj nakon 2014. pale su cijene nafte.

Borges je u izjavi preko Twittera najavio u subotu da će se sljedećih nekoliko dana sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijrkom Theresom May i španjolskim premijerom Mariaom Rajoyem.

Komentiraj