Macron nakon godinu i pol obnavlja dijalog Srbije i Kosova

Dijalog o konačnom dogovoru Srbije i Kosova, prekinut prije osamnaest mjeseci, bit će obnovljen u petak, 10. srpnja, video summitom koji je potaknuo francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenijela je Al Jazeera Balkans svjetske agencije.

Uoči tog sastanka, Macron će se odvojeno sastati s premijerom Kosova Avdullahom Hotijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem: danas će u Parizu boraviti Hoti, a u četvrtak Aleksandar Vučić.

Summit 10. srpnja organizira se na tragu samita u Berlinu 29. travnja prošle godine, i kao rezultat suradnje Francuske i Njemačke sa Srbijom i Kosovom, i s ciljem učvršćivanja stabilnosti Zapadnog Balkana i jačanja njihovih odnosa s EU-om.

Na summitu će sudjelovati francuski predsjednik Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednici Kosova i Srbije, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell te specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije I Kosova Miroslav Lajčak.

Vučić i Hoti će se potom u nedjelju sastati u Bruxellesu, što će označiti nastavak dijaloga Srbije i Kosova uz posredovanje EU-a. Iz Bruxellesa je objavljeno da će tim sastankom “obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije počeo je 2011, a obustavljen krajem 2018. godine.

Obnova dijaloga Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU dolazi nakon što je propao susret u Bijeloj kući, najavljen za 27. lipnja, jer je tužitelj Haškog suda podnio optužnicu za ratne zločine protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija, pa je on otkazao odlazak u SAD.

Komentiraj