Macron: “Malena djeca, žene i starci ginu pod bombama, za to nema nikakvog opravdanja!”

Autor:

epa10968077 French President Emmanuel Macron (L) delivers a speech as European Council President Charles Michel listens during the opening ceremony of the 6th edition of the Paris Peace Forum at the Palais Brongniart in Paris, France, 10 November 2023. The annual Paris Peace Forum brings together governments, businesses, NGOs and others seeking dialogue to find solutions for global challenges. This year's theme is 'Seeking Common Ground in a World of Rivalry'.  EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL  MAXPPP OUT

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je “pozvao Izrael da prekine” bombardiranja u kojima ginu civili u Gazi, u razgovoru za BBC objavljenom u petak navečer.

“Patimo zajedno s Izraelom i razumijemo njihovu želju da se oslobode terorizma”. No “danas su zapravo bombardirani civili. Malena djeca, žene i starci ginu pod bombama”. Nema “nikakvog opravdanja” i “nikakve legitimnosti za to. Pozivamo stoga Izrael da stane”, istaknuo je.

Hamasovo ministarstvo zdravstva objavilo je da je 11.078 ljudi, među kojima 4.506 djece, ubijeno u izraelskom bombardiranju pojasa Gaze od početka rata koji je potaknuo krvavi napad palestinskog islamističkog pokreta na židovsku državu 7. listopada.

Ta “reakcija u borbi s terorizmom, mora biti u skladu s međunarodnim pravilima ratovanja i međunarodnog humanitarnog prava jer to demokratska zemlja”, rekao je francuski predsjednik.

Odgovarajući na pitanje o mogućem izraelskom kršenju međunarodnog prava, Macron je istaknuo da on “nije sudac”, već “predsjednik države”.

Macron poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze

Ujedno je rekao da je zabrinut zbog toga što bi “sveopće bombardiranje” Gaze moglo potaknuti “želju za osvetom” u regiji.

Razgovor je upriličen dan nakon “humanitarne konferencije” organizirane u četvrtak u Parizu na prijedlog francuskog predsjednika na kojoj je pozvao da se “radi na primirju”.

“Nema drugog rješenja osim humanitarne stanke u prvom redu”, a zatim “primirja koje će omogućiti zaštitu svih civila koji nemaju nikakve veze s teroristima”, istaknuo je u petak.

“Ne možemo reći da se protiv terorizma borimo ubijanjem nedužnih”, dodao je francuski predsjednik.

Novi službeni podatci revidirani u petak govore da je od početka rata na izraelskoj strani poginulo 1200 ljudi, većinom civila koji su stradali na dan napada Hamasa kojeg su Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija proglasili terorističkom organizacijom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.