Mačke su u Australiji invazivna vrsta. Vlada donosi nova pravila o njihovom držanju

Autor:

30.08.2023., Zadar - Macka lezi ispod automobila Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Australija ima problem s invazivnim vrstama. I ne, to nisu ‘obični’ pauci, zmije ili kukci već mačke. Budući da, unatoč svojoj ljupkosti, prijete drugim domaćim životinjama, domaće i lutalice morat će se naviknuti na nova pravila. Vlada razmatra ograničenja vlasništva i ograničene izlaske iz kuće.

Prema podacima Ministarstva klimatskih promjena, energije, okoliša i vode, na kontinentu živi oko 8,1 milijardi mačaka. I ne postoji niti jedan kutak gdje se ove male životinje ne bi smjestile. Stoga i domaće i ulične mačke predstavljaju prijetnju prirodnoj raznolikosti. Svake godine četveronožne životinje na kontinentu ubiju oko dvije milijarde drugih životinja. Za plijen mogu ‘birati’ između 57 drugih životinjskih vrsta koje također žive na australskom tlu, napominje odjel u svom izvješću. Zbog sve većeg broja mačaka, te bi autohtone vrste mogle čak početi nestajati.

Iako je već na snazi ​​nekoliko mjera za ograničavanje broja mačaka, vlada razmišlja o uvođenju novih. Dok se one koje su već na snazi, primjerice eutanazija, odnose uglavnom na mačke lutalice, nove bi se mogle odnositi i na kućne ljubimce. Vlada bi, između ostalog, trebala ograničiti broj domaćih mačaka u kućanstvu, vrijeme izlaska iz kuće te ograničenja kretanja u prirodi. 

“Već smo izgubili veliki broj autohtonih vrsta. Čini se da je javnost za nove mjere”, rekla je Sarah Legge , profesorica na Australskom državnom sveučilištu, prenosi 24ur.com.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.