Nisu svojeglavi mrgudi! Ovo su najdruželjubivije mačke

Autor:

Pixabay

Suprotno uvriježenom mišljenju, mačke također mogu biti “čovjekovi najbolji prijatelji”. Mačke često imaju reputaciju da hodaju u ritmu vlastitog bubnja, ali iako su neovisnije, postoje određene pasmine koje su slađe od drugih. Neke od najdruželjubivijih mačaka dolaze s veselom naravi.

Svaka mačka ima svoju osobnost. Nedavno istraživanje pokazalo je da mačke imaju sedam različitih osobina ponašanja i osobnosti. Uz otkrivanje različitih osobnosti koje pokazuju naši krzneni prijatelji, istraživački tim primjećuje da neke pasmine imaju tendenciju pokazivati više određene kvalitete od drugih. Ispostavilo se da su izrazi kao što su “prestrašene mačke” i “nestašne mačke” više od obične izreke.

Jeste li zali da mačke imaju svoj način osmijeha? Nova studija otkriva da su za mačke pokreti sužavanja očiju njihov stvarni način osmijeha, iako se čini da mnoge pasmine imaju trajni smiješak na licu. Dakle, taj škiljavi pogled koji vam uputi vaša ljumica ponekad znači da je sretna što vas vidi!

Tražite slatkog i simpatičnog novog ljubimca? StudyFinds je sastavio popis najdruželjubivijih mačaka.

1. Maine coon mačka

Pasmina Maine Coon često ima nadimak ‘prijateljski div’. “Pasmina je započela kao mačka u staji koja je štitila zalihe farmera u Novoj Engleskoj od glodavaca, a još uvijek više voli biti dio svakodnevnog života svojih ljudi”, kažu iz Chewyja.

Maine Coon mačke ima i veliku osobnost. “S reputacijom ljubazne, pune ljubavi i jedne od najvećih pasmina mačaka, Maine Coon je nazvan ‘psom u svijetu mačaka’. Točno podrijetlo ove velike, prijateljske mace nije poznato, ali se vjeruje da se prvo pojavila u državi Maine od bliskog pretka norveških šumskih mačaka ili sibirskih mačaka”, dodaju iz Trupaniona.

Pixabay

Poznate su po prijateljskim odnosima s ljudima svih dobi. “Maine Coon, nadimak ‘Američka mačka’, nalazi se na vrhu popisa najdruželjubivijih pasmina mačaka. Ne dopustite da vas njihova veličina zavara: nema razloga za strah u vezi s ovom slatkom pasminom koja je odlična za obitelji, uključujući one s malom djecom. S dugim, svilenkastim krznom, potrošit ćete puno vremena na njegovanje Maine coona, ali, budimo iskreni, to je sjajan način da se povežete”, objašnjava HillsPet.

Riječ je, navode stručnjaci, o privrženim mačkama koje uživaju u igri i provođenju vremena sa svojim ljudima. To su jako pametne i društvene mačke i nije neuobičajeno da vas prate kuda god pošli.

Pixabay

“Obično će mužjak Maine Coon mačke biti otvoreniji od ženke. Više su motivirani impresionirati svoje ljude i vole biti u središtu pozornosti. Ženke Maine Coona jednako su zabavne i pune ljubavi, ali im je potrebno više vremena da se zagriju za ljude prije nego pokažu svoje pravo ja”, dodaje Litter Robot.

2. Perzijska mačka

Još jedna mačka sa slatkom stranom je Perzijska mačka, koju često nazivaju ultimativnom ‘mačkom za krilo’. “Poznata po svojoj pahuljastoj dlaci, ravnom licu i ljubavi prema dugom ležanju, perzijska mačka se naziva ‘namještaj s krznom’. Srećom za vlasnike kućnih ljubimaca, ovaj divan četveronožni namještaj također je jedan od najdruželjubivijih pasmina mačaka na svijetu. Perzijske mačke su inteligentne i uživaju u igri s ljudima, ali često nisu toliko energične kao druge pasmine mačaka. Poslušne i tihe, perzijske mačke su idealni suputnici čitateljima, obiteljima s djecom i svima koji uživaju u satima maženja s krznenim jastukom”, navodi Trupanion.

Pixabay

Stručnjaci dodaju da su razigrane, ali nezahtjevne i najsretnije kad se uklope u svoje kućanstvo. “Tiho komuniciraju i rado poziraju kako bi drugima omogućile promatranje njive prirodne ljepote. Perzijske mačke dobro se uklapaju u dom, imaju trenutke igre, ali i vole promatrati. “Vole djecu i drugu domaću životinje, što ih čini prekrasnim dodacima obiteljima”, objašnjava Rover.

Ušuškavanje s pahuljastom perzijskom mačkom na kauču nije neuobičajeno. “Poznate po svojoj raskošnoj dlaci, perzijske mačke bile su mačke u krilu, privijajući se uz svoje ljude stotinama godina. To su znatiželjne, slatke mačke koje se vole družiti, čak i s vašim obiteljskim psom”, objašnjava Country Living.

Pixabay

Perzijske mačke su druželjubive i umiljate, često nisu baš najrazigranije, ali se vole opustiti sa svojim vlasnicima. Često će strpljivo čekati da sjednete kako bi mogle pronaći svoje mjesto u vašem krilu. “Tako su opuštena i prijateljski nastrojena pasmina mačka da će vam moći ukrasti srce samo tihim sjedenjem i lijepim izgledom – što će, prema riječima njihovih vlasnika, uvelike raditi”, navode iz Purine.

3. Ragdoll

Ragdoll mačke pune domove od 1960-ih. Riječ je o prekrasnim mačkama s prijateljskim karakterom. “Razvijen 1960-ih u Kaliforniji, Ragdoll ima prekrasne plave oči i želju za zadovoljstvom. Čak mogu lako naučiti doći na poziv i igrati se. Ova dobro odgojena maca zahtijeva minimalnu njegu i uvijek će uzvratiti maksimalnom ljubavlju”, piše Chewy.

Pixabay

Stručnjaci dodaju da je riječ o nježnim, opuštenim mačkama koje obožavaju slijediti svoje vlasnike. Poznato je da dočekuju članove obitelji na vratima. Poznati po svom slatkom temperamentu, Ragdolls se dobro slažu s drugim mačkama kao i psima. Njihova nježna priroda također ih čini prikladnima za obitelji s djecom i starije osobe. Iako su zaigrane, nisu pretjerano aktivne – više vole ležati na podu umjesto da pronađu visoku klupu za odmor.

“Kad se tako slatko ime odabere za cijelu pasmine mačaka, znate da postoji mnogo maženja nakon što primite Ragdoll mačku u svoj život. Priznate kao jedna od najdruželjubivijih pasmina mačaka, Ragdolls vole provoditi vrijeme sa svojim vlasnikom čak i ako to znači da vas prati kad ste prezauzeti za zagrljaje”, ističe Purina.

Pixabay

Ove će mačke doslovno omlitaviti u stanju blaženstva u rukama onih koji ih drže. Ragdoll mačka nije samo prijateljski nastrojena prema ljudima, već i prema drugim kućnim ljubimcima. Također su vrlo tolerantni prema djeci i izvrsni su obiteljski ljubimci. Bilo da živite u stanu ili kući, pasmina Ragdoll savršeno će se uklopiti. “Oni su izvrstan izbor za ljude koji žive u stanovima ili drugim malim prostorima, a sjajni su s djecom”, dodaje HillsPet.

4. Škotski fold

Škotske fold mačke su poznate kao jedna od najslađih pasmina. “Ne samo da su škotski foldovi preslatki – oni su prilagodljivi i puni ljubavi. Ove mačke su tihe i poslušne i nisu zahtjevne ni u kom smislu. Rado se slažu s drugim mačkama i psima, kao i djecom”, ističe Pumpkin Care.

Nije ni čudo zašto Taylor Swift ima tri takve mace koje čak idu s njom na turneju. “Škotski fold je najsretniji kada je pored svojih ljudskih vlasnika. Toliko žele sudjelovati u svim aktivnostima da ćete uskoro početi sumnjati da nemaju pojma da su zapravo mačke, a ne ljudi. Ove mačke dolaze s nekoliko jedinstvenih osobina u koje ćete se sigurno zaljubiti: od sklopljenih ušiju do sposobnosti sjedenja na stražnjim nogama. Dodajte ovome njihovu privrženu prirodu koju ne oklijevaju pokazati svima u obitelji”, piše Purina.

Ako već imate kućne ljubimce, onda je prijateljski škotski fold odličan dodatak vašoj obitelji. “Ako tražite pasminu mačke koja se savršeno uklapa u kućanstvo koje je već puno, škotski fold mogao bi biti izvrsna opcija za vas. Za razliku od mnogih drugih pasmina mačaka, škotski fold zapravo ne voli provoditi vrijeme sam. Često se najbolje snalaze u domovima s barem još jednim ljubimcem. Definitivno će se htjeti puno maziti i možda će vam se čak sklupčati u krilu za filmsku večer”, objašnjava veterinar iz Oaklanda.

5. Sijamska mačka

Sijamske mačke bile su omiljena i cijenjena pasmina stotinama godina. “Danas popularne jer su pričljivi, razigrani članovi obitelji, sijamske mačke zapravo su među najstarijim pasminama mačaka na svijetu. Iako su bili poznati kao miljenici sijamske kraljevske obitelji 1800-ih godina, spominju se u tajlandskim rukopisima koji datiraju čak iz 1350. godine. Sijamske mačke lako je prepoznati po njihovim živopisnim plavim očima, tamnim licima i šapama te svijetlim tijelima. Vjeruje se da njihova jedinstvena boja potječe od oblika djelomičnog albinizma”, ističe Trupanion.

Pixabay

Sijamske mačke su otvorene i dobro se slažu s ljudima. “Za drsko prijateljstvo, sve su oči uprte u sijamce. Poznati su po svojim otvorenim i živahnim osobnostima i općenito se mogu slagati sa svim vrstama ljudi i kućnim ljubimcima”, objašnjava Rover. Ponekad se ponašaju poput pasa. “Sijamske mačke često se nazivaju psećima zbog njihove odane, privržene osobnosti i nježne naravi od povjerenja”, objašnjava Country Living.

Sijamske mačke mogu se smatrati centrom zabave! Ako tražite prijateljski nastrojenu mačku koja se neće sakriti kada su gosti kod kuće, ne tražite dalje. “Ako tražite društvenu mačku koja voli dobar razgovor, veselit ćete se druženju sa sijamkom. Ovi mačići znaju kako učiniti da se njihova prisutnost osjeti svojom bučnom osobnošću. Lijepe i inteligentne, ove mačke također jako vole ljude. Ali, imajte na umu da oni nisu previše oduševljeni kad ih se doma ostavi same – moraju biti s obitelji ili barem s drugim sijamskim mačkom kako bi bili sretni mačići”, zaključuje Purina.

Pixabay

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.