Mac slavi 40. rođendan!

Autor:

Wikimedia Commons/Public domain

Osobna računala osamdesetih godina prošlog stoljeća nisu bila ni izbliza pristupačna kao danas. Većina modela koristila je tekstualno korisničko sučelje s unošenjem naredbi, a to je bilo nešto od čega se zgražao pokojni Steve Jobs.

Njegova matična tvrtka Apple stoga je odlučila inovirati i na tržište lansirati prvo osobno računalo s grafičkim korisničkim sučeljem. Dana 24. siječnja 1984. godine je tvrtka Apple izbacila prvo osobno računalo u seriji poznatoj kao Macintosh. Razvijali su ga čitav niz godina te ga u prodaju pustili na današnji dan prije 40 godina. Macintosh je predstavljen u Flint Centeru u Kaliforniji.

Zanimljivo da je prvu TV reklamu za prvi Mac, koja je premijerno emitirana tokom poluvremena Super Bowla, režirao Ridley Scott, čovjek odgovoran za Aliena, Blade Runnera i Gladiatora.

Apple Macintosh dobio je ime po vrsti jabuke koja se tada uobičajeno uzgajala u Kanadi. Ime sorte je, naime, McIntosh. Ipak, originalno ime ovog računala je, iz nejasnih razloga, trebalo biti Bicycle (bicikl).

OZNAKE: Macintosh

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.