Lukša Jakobušić nakon sastanka u HNS-u: ‘Logično je da Savez uloži u novi poljudski travnjak’, Šuker: ‘Predložit ću Izvršnom odboru da obnovimo travnjak na Poljudu’

U Zagrebu je u sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza danas održan sastanak novog predsjednika uprave Hajduka Lukše Jakobušića i predsjednika Saveza Davora Šukera.

Podsjetimo, novi predsjednik Hajduka u svom je predstavljanju na Poljudu najavio zatopljenje odnosa sa Savezom i promjenu načina komuniciranja, što je na istoj konferenciji apostrofirao kao jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi u Savezu, evidentno i u lokalnoj i visokoj politici, nisu uvažavali Hajdukove zahtjeve za drastično potrebnim promjenama zbog kojih je splitski prvoligaš uostalom dugi niz godina na svim razinama vodio otvoreni rat s nogometnom institucijom i institucijama koje štite ljude u Savezu.

Perasović o poništavanju natječaja, Jakobušić o NH, ulici, strategiji, Savezu, igračima, smanjenu plaća…

Davor Šuker Lukši Jakobušiću poželio puno sreće i uspjeha u radu

Nakon održanog sastanka medijima su se ispred sjedišta kratko obratili Jakobušić i Šuker, a potom su službeni Hajduk i HNS izdali i priopćenja.

Predsjednik Hajduka, između ostalog, naglasio je da je Šukeru ponovio stvari koje muče Hajduk i nogometnu javnost, te da je sada Savez na potezu, da će se što se institucionalizacije odnosa Hajduka i Saveza tiče – primarno fokusirati na NS Splitsko-dalmatinske županije, ali i da od Saveza, ako će već Poljud biti domaćin reprezentaciji u narednom razdoblju – očekuje da Savez uloži u infrastrukturu, ‘posebice novi travnjak’. Podsjetimo, Savez je (što je bila mogućnost koju je zahvaljujući UEFA i FIFA fondovima imao ‘oduvijek’) prvoligašima ne tako davno nudio mogućnost obnove travnjaka i istu odradio za sve klubove osim Rijeke i Osijeka, koji imaju/imat će zadovoljavajuću infrastrukturu, dok je Hajduk tu mogućnost tada odbio.

Davor Šuker u svom je priopćenju potvrdio želju za suradnjom te, između ostalog, naglasio da će već na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora predložiti obnovu travnjaka na poljudskom stadionu.

U nastavku prenosimo priopćenja službenog Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza u cijelosti.

Službeni Hajduk: Ovaj sastanak je logičan slijed onoga što sam najavio u svom inauguracijskom govoru. Želim razgovarati o svemu i za početak biram najteže teme koje, razumljivo, najviše zanimaju Hajdukovu, ali i širu nogometnu javnost. Mislim da je kontekst i problematika odnosa Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza svima dobro poznata. Predsjednik HNS-a je taj koji predstavlja savez i koji ima moć za rješavanje otvorenih pitanja i problema o kojima smo danas razgovarali. Upoznao sam ga, te mu ponovio stvari koje muče ne samo Hajduk, nego cijelu nogometnu javnost jer sam dojma da su se i neki pokušaji pozitivnih promjena s naše strane odbacivali samo zbog načina na koji su prezentirani – istaknuo je nakon sastanka predsjednik Uprave HNK Hajduk Lukša Jakobušić.

Jedna od tema bilo je odigravanje utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu.Ako će Poljud u sljedećih nekoliko godina biti primarni dom hrvatske nogometne reprezentacije s obzirom na stanje Maksimira, onda je logično da HNS uloži u infrastrukturu. Posebice tu mislim na novi travnjak.

Predstavnici HNK Hajduk trenutno ne sudjeluju u radu tijela HNS-a.Što se tiče prisutnosti predstavnika Hajduka u tijelima Saveza prvo se želimo fokusirati na nogometni savez splitsko-dalmatinske županije gdje Hajduk mora biti nositelj i predvodnik pozitivnih vibracija, izabrati prave ljude, obnoviti i osnažiti relacije s klubovima u Dalmaciji, a tek onda sudjelovati u radu HNS-a. Želimo biti spremni i ekipirani za izbore u HNS-u koji su predviđeni u sljedećoj godini. Osobni fokus mi je Hajduk, ali Dalmacija mora imati predstavnike u HNS-u koji su familijarni s Hajdukom.

Ono na čemu će Hajduk i dalje snažno inzistirati je transparentnost rada saveza te moralni kredibilitet svih osoba koje predstavljaju HNS ili su na bilo koji način uključene u njegov rad.Još jednom sam naglasio koliko je transparentnost bitna za samu instituciju HNS-a. Ključ je ono sto sam apostrofirao na inauguracijskoj presici, a to je da ljudima koji su pravomoćno, a u slučaju HNS-a i nepravomoćno osuđeni, nije mjesto unutar saveza. To je prije svega bitno za HNS, a posredno i za sve klubove, za promjenu klime općeg dojma te vraćanja povjerenja prema krovnoj nogometnoj instituciji – te je zaključio:

Mi od svih navedenih izazova nećemo i ne želimo bježati, želimo sve dionike suočiti s njima i sada je, šahovskim rječnikom, HNS na potezu. Zadržavanje statusa quo odgovara samo onima koji od njega imaju koristi.

Službeni Hrvatski nogometni savez: “Otvoreno smo razgovarali o svemu, nadam se da ćemo što prije zasukati rukave i napraviti puno toga za dobrobit hrvatskog nogometa. Stalo nam je da Hajduk bude jak, kompetitivan i da, u nogometnom žargonu, ima moć. Hrvatski nogometni savez neće se uplitati u rad Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, koji mora biti neovisan. Volio bih da Hajduk tamo bude glavni dirigent i važan faktor, sve ono što njegovi čelnici moraju pokazati djelujući kroz tu instituciju kako bi ušli u Skupštinu HNS-a, bitno je i po tom pitanju imaju moju potporu. Itekako nam je važno da Hajduk nastavi stvarati kvalitetne mlade igrače i da Hrvatska i dalje crpi nogometne talente iz cijele Dalmacije. Reprezentacija u ožujku opet dolazi u Split, moramo napraviti sve da bismo Modriću, Perišiću i društvu osigurali vrhunske uvjete za igru. Već smo donijeli odluku o obnovi terena u Varaždinu, Velikoj Gorici i Šibeniku, a moj će prijedlog na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora biti da se obnovi i travnjak poljudskog stadiona.”, rekao je Davor Šuker.

Lukša Jakobušić nije krio zadovoljstvo poslije sastanka.

“Ovaj sastanak je logičan slijed onoga što sam najavio u svom inauguracijskom govoru. Želim razgovarati o svemu i za početak biram najteže teme koje, razumljivo, najviše zanimaju Hajdukovu, ali i širu nogometnu javnost. Mislim da je kontekst i problematika odnosa Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza svima dobro poznata. Predsjednik HNS-a je taj koji predstavlja savez i koji ima moć za rješavanje otvorenih pitanja i problema o kojima smo danas razgovarali. Upoznao sam ga i ponovio mu stvari koje ne muče samo Hajduk, nego i cijelu nogometnu javnost, jer sam dojma da su se i neki pokušaji pozitivnih promjena s naše strane odbacivali samo zbog načina na koji su prezentirani.”, istaknuo je Lukša Jakobušić.

Komentiraj