Dusko Marusic/PIXSELL

Luka Burilović pozdravlja odluku o mandataru Tihomiru Oreškoviću

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović pozdravlja donošenje odluke o mandataru Vlade ocjenjujući da nestranački stručnjak u trenutnoj gospodarskoj situaciji može biti razborito rješenje, priopćeno je u srijedu iz HGK.

“Pozdravljam konačno donošenje odluke o mandataru Vlade RH. Hrvatsko gospodarstvo ne može si dopustiti luksuz nekih razvijenih zemalja koje su godinu dana sastavljale vladu. Naše je gospodarstvo krhko i opterećeno velikim  problemima. Nestranački stručnjak može biti razborito rješenje u ovoj gospodarskoj situaciji”, kaže Burilović.

Dodaje kako je poželjno da  je mandatar i politički mudar, jer je Vlada prije svega političko tijelo.

“Komora je na vlastitom primjeru, uz upravu iz realnog sektora, pokazala da je moguće u kratkom roku provesti strukturne reforme i prilagoditi se onima koji su nositelji gospodarskog razvoja. To mora učiniti  i javna uprava, i na korist gospodarstva i čitavog društva”, smatra čelnik HGK.

Drži kako je prije svega važno da novi mandatar ima iskustva upravljanja velikim sustavom, potvrđene kompetencije i rezultate te da istinski razumije bit poslovanja suvremenog poduzetnika.

“Preduvjet uspješnoga gospodarstva stabilna je politika, jednako kao što država ne može biti jaka bez uspješne ekonomije”, zaključuje Burilović.

Čelnici Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko i Mosta Božo Petrov izvijestili su u srijedu kako će im zajednički mandatar za sastavljanje Vlade biti Tihomir Orešković.

Orešković je rođen 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave. Profesionalnu karijeru počeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi, u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora.

Plivi se pridružio 2009. godine kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika). Bio je imenovan na poziciju predsjednika Uprave 2012. godine, te vodi poslovanje Plive u Regiji Jugoistočne Europe.

Komentiraj