Saša Zinaja

LUČEV ‘Lažno hrvatstvo slijepo je za ono što ostavlja mladoj generaciji’

Na Zagreb film festivalu Leon Lučev predstavit će se dvama filmovima – autorskim kratkim te filmom ‘Teret’ u kojem igra glavnu ulogu, vozača kamiona koji u Beograd vozi trupla Albanaca ubijenih na Kosovu. Tematika tog filma društveno je bitna, a Lučev kaže da mu je to najteža uloga do sada

Na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu glumac Leon Lučev predstavit će se u dvama filmovima koji će doživjeti hrvatsku premijeru. Prvi je “Malo se sjećam tog dana” koji je režirao i za koji je napisao scenarij, a u drugom filmu “Teret”, redatelja i scenarista Ognjena Glavonića, igra glavnu ulogu, vozača hladnjače koji 1999. prevozi u Beograd trupla Albanaca ubijenih na Kosovu u sklopu nastojanja režima Slobodana Miloševića da prikrije tragove etničkog čišćenja. Za tu ulogu Lučev je dobio Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu, a svjetska premijera filma održana je u Cannesu.

Leon Lučev je 48-godišnji glumac rođen u Šibeniku koji je unatoč brojnim ulogama u kazalištu, ipak fokusiran na film te je jedan od najtraženijih i najnagrađivanijih glumaca posljednjeg desetljeća. Bivši je branitelj koji nije iskoristio privilegije koje su mu nudili, a posvećen je i pedagoškom radu – organizira i vodi radionice za djecu i studente po cijelom svijetu.

NACIONAL: Na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu hrvatske premijere doživjet će dva za vas važna filma. „Malo se sjećam tog dana“ vaš je autorski kratki film, a „Teret“ je film redatelja Ognjena Glavonića u kojem igrate glavnu ulogu. Kako je došlo do ideje za film „Malo se sjećam tog dana“? U njemu uloge imaju vaše dvije kćeri?

Film “Malo se sjećam… ” moja je potreba da kroz režiju prenesem svoja osjećanja koja su bila prisutna u tom trenutku mog života. I ona su se mijenjala kroz pisanje, probe, režiju i montažu. Također, neko suočavanje sa samim sobom, otkrivanje još jednog sredstva umjetničkog izražavanja. Hrabrost da se kroči u nepoznato. U filmu glume Goran Bogdan, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Ela i Zoe Lučev, a raduje me što je puno ljudi s otoka Zlarina sjajno odigralo likove u filmu. Produkciju, scenografiju i montažu vrhunski su odradile tri Ivane, Ivišić, Jelavić i Fumić, a ton Hrvoje Petek. Predivno iskustvo zajedničkog rada…

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj