Lučanin: ‘Črnomerec je sve poželjnija četvrt za život, ali komunalna infrastruktura mora pratiti razvoj’

Dražen Lučanin, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Črnomerec, govori o intenzivnoj građevinskoj aktivnosti, ali i o problemima stanovnika u tom dijelu grada

 

Platforma Možemo! s koalicijskim partnerima na prošlim izborima osvojila je devet od 15 mjesta u Vijeću Gradske četvrti Črnomerec. Za predsjednika Vijeća izabran je Dražen Lučanin iz platforme Možemo!, a za Zagreb News govorio je ubrzanoj građevinskoj aktivnosti, komunalnim problemima i planovima koje namjerava ostvariti u tekućem mandatu.

Najprije je istaknuo kako je Možemo! ostvario dobre izborne rezultate u toj četvrti jer su u kampanji isticali brojne teme poput održivijeg uređenja prometne infrastrukture, planiranja i uređenja novih zelenih i rekreativnih površina te uvođenja više kulturnih sadržaja na području gradske četvrti.

No s obzirom na to da je Gradska četvrt Črnomerec za 2021. godinu dobila manji iznos nego prijašnjih godina i da su pored toga još morali raditi i rebalans proračuna (kao i sve druge gradske četvrti u Zagrebu), obećanja neće biti lako ostvariti.

“Planirani proračun za 2021. godinu kojim raspolaže Vijeće Gradske četvrti Črnomerec, tzv. Plan komunalnih aktivnosti iznosi 9.418.000 kuna. U sklopu mjera stabilizacije proračuna koje se provode u cijelom Gradu ti su planovi smanjeni za oko osam posto. Za našu gradsku četvrt to znači da nam nakon rebalansa ostaje oko 8.600.000 kuna. Prošli smo sve planirane projekte i uspjet ćemo ostvariti većinu planiranih projekata. Za nekoliko planiranih dječjih igrališta i tako nismo na vrijeme dobili suglasnosti za uređenje od vlasnika zemljišta, u slučaju kad vlasnik nije Grad Zagreb. Jedini projekt koji smo svjesno odlučili pauzirati je uređenje Trga dr. Franje Tuđmana jer se financijski radi o velikoj stavci, u našem proračunu 450.000, a na razini Grada oko 3 milijuna kuna. Smatramo da projekt koji je napravljen prilično brzinski prije izbora treba još dorade. Radi se o vrlo bitnom parku, vjerojatno najbitnijem na zapadnom dijelu Zagreba te smatramo da ne treba pristupiti njegovom uređenju bez zbilja kvalitetnog projekta”, rekao je Lučanin za Zagreb News.

Kao jedan od većih problema u svojoj četvrti istaknuo je neadekvatnu mrežu odvodnje, posebno u sjevernim dijelovima. Zbog toga, tvrdi, maksimalno požuruju izgradnju kolektora uz Veliki potok kako bi se velik broj kućanstava mogao spojiti na pravilnu odvodnju. Time bi, kaže, riješili problem odvodnje velikom broju kućanstava u Mikulićima.

Na području omeđenom Prilazom Baruna Filipovića i željezničkom prugom te Cankarevom i Selskom dijelom je sagrađen te se još uvijek gradi veliko stambeno-poslovni blok. Najavljena je i gradnja nebodera od 36 katova koji bi trebao biti najviša građevina u Zagrebu i Hrvatskoj. Upitan kako gleda na taj projekt Lučanin odgovara: “U kampanji smo isticali probleme s izgradnjom tog bloka. I zabrinuti smo u kolikoj mjeri će postojeća infrastruktura podnijeti svu tu izgradnju. No na žalost, dozvole za te projekte već su izdane te ne možemo na njih utjecati. Zato ćemo pokušati u planiranju novih prostornih planova, čak i na privatnim parcelama preko urbanističkih planova uređenja (tzv. UPU-a) utjecati na to što se i gdje gradi. Neke od bitnijih zona koje vidimo i na koje želimo utjecati su – UPU Franck, UPU Ciglana, UPU Müllerov brijeg i UPU Grmoščica”.

Svjestan je da će izgradnjom tog bloka dodatno biti opterećene prometnice u čije se proširenje, tvrdi, godinama nije ulagalo i stoga će se zalagati za multi-modalni prijevoz. To znači da planiraju ulagati u sigurnu biciklističku infrastrukturu i pojačanu mrežu javnog prijevoza. “Oslanjanje samo na automobilske koridore jednostavno nije moguće beskonačno skalirati. Već smo zatražili izradu prometne studije za GČ Črnomerec koja će nam poslužiti kao podloga za planiranje cjelovitih rješenja prikladnih za rastuće gradove’’, objasnio je Lučanin.

Smatra i kako bi izgradnjom novog bloka moglo nedostajati mjesta u školama, vrtićima i domovima zdravlja. Istaknuo je kako su kapaciteti već sad dosta problematični. No nada se da će nakon popisa stanovništva kroz par mjeseci dobiti puno preciznije podatke. Dodao je i da je jedan od kapitalnih projekata koje planira dalje gurati po što hitnijem postupku i izgradnja OŠ Kustošije u Gornjoj Kustošiji na koju se već dugo čeka.

No bez obzira na sve spomenuto investitori, čini se nemaju problema s prodajom stanova i poslovnih prostora na Črnomercu. Interes za stanove je velik, no prodaja u sklopu novoga kompleksa Alfa stan grupe počinje tek sljedeće godine, a cijena im još uvijek nije formirana zbog tržišnih okolnosti.

“Črnomerec se sve više razvija u prošireni centar Zagreba te tako u našu četvrt dolazi sve više novih građana. Drago nam je da ljudi smatraju da je ovo poželjna četvrt za život, ali smatramo da i komunalna infrastruktura i društveni sadržaji moraju pratiti takav razvoj. A što se cijena tiče, nije tajna da cijene nekretnina u zadnjem razdoblju u Zagrebu luduju. Smatram da je to nešto što će trebati riješiti na razini cijeloga grada izgradnjom planskih novih naselja koja će imati sve potrebne sadržaje. Javna stanogradnja mora pratiti potrebe građana jer prepuštanjem građevinskog sektora samo privatnim investitorima ne uzima u obzir financijske mogućnosti građana koje sigurno ne prate tako strelovit rast cijena”, zaključio je Lučanin.

Komentiraj