Lozančić: “Ustav ne poznaje razlike između rata i mira, predsjednik je uvijek vrhovni zapovjednik”

Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić komentirao je situaciju oko obilježavanja akcije Bljesak i naglasio kako je po Ustavu predsjednik uvijek vrhovni zapovjednik vojske, bez obzira na ratno ili mirno stanje.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković optužio je predsjednika Republike Zorana Milanovića da “politizira vojsku”, nakon što je Milanović rekao da razmišlja čak i o tome da pozove vojsku da ne ide u Okučane.

“On je Vrhovni zapovjednik. U skladu s Ustavom i zakonom on donosi odluke koje donosi”, odgovorio je Lozančić.

“Mislim da je predsjednik već odlučio da će vrh Hrvatske vojske sudjelovati na obilježavanju tog dana i da će biti uz njega taj dan”, odgovorio je Lozančić u RTL-u Danas. 

“Zakon o obrani je tu jasan. Ustav je tu vrlo jasan da je predsjednik Republike vrhovni zapovjednik i odgovornost za tako nešto je njegova”, dodao je.

“Republika Hrvatska nije izmislila pojam i koncept vrhovnog zapovjednika. To postoji već 200 godina, (taj koncept) je ujedinio civilnu i vojnu vlast u jednu osobu”, kazao je Lozančić.

“U slučaju Republike Hrvatske Ustav ne pravi razliku između rata i mira, nego je predsjednik (uvijek) vrhovni zapovjednik. Uz sve ove zakonske i ustavne promjene koje smo imali u 30 godina, ta rečenica je ostala ista”, dodao je.

Predsjednik može zabraniti sudjelovanje u drugim protokolima

Lozančić je rekao da je doista moguće u takvim uvjetima tako drastično drugačije tumačiti jednu te istu stvar.

“Imamo članke 58. do 64. Zakona o obrani, koji govore o korištenju oružanih snaga u dvije varijante. Jedna je varijanta u kriznim situacijama, u slučaju katastrofe, velike nesreće, protupožarnoj borbi, spašavanju, potpori policiji, na granici. To su aktivnosti oružanih snaga gdje odlučuju Vlada ili ministar”, kazao je i potom naveo i drugu varijantu:

“U slučajevima kad se pruža ili kad se iznimno koriste oružane snage u potpori ili humanitarnoj pomoći civilnim vlastima, lokalnim vlastima ili civilnom društvu. I to je to.”

To da će sve vojne osobe biti isključivo u protokolu predsjednika Republike, Lozančić je rekao da će se to tek vidjeti, ali da je zasad, smatra, to tako u planu. Na pitanje može ili on zabraniti vojnicima da budu u protokolu premijera, odgovorio je:

“Nigdje ne piše da on to ne može zabraniti. Da on to ne može, ne bi bio vrhovni zapovjednik u punom smislu. A zašto nešto zabranjuje, to pitajte njega. On zasigurno ima svoje razloge.”

Milanović: “Predsjednik je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske uvijek”

Komentiraj