EPA/HANNAH MCKAY

Londonski napadač bio je zainteresiran za džihad, no nije povezan s IS-om

Britanska policija je u ponedjeljak objavila kako nije pronašla dokaze da je Khalid Masood, izvršitelj prošlotjednog napada na britanski parlament u kojem je poginulo četvero ljudi, bio povezan s Islamskom državom ili Al Kaidom, no da je očito bio zainteresiran za temu džihada.

Masood je zabio automobil u skupinu pješaka na Westminster Bridgeu, ubivši troje i ozlijedivši oko pedesetak ljudi, te je potom utrčao kroz vrata parlamenta i nožem usmrtio policajca prije no što je ubijen.

Neil Basu, viši državni koordinator za protuterorističke aktivnosti Velike Britanije, otkrio je kako ne postoje dokazi da je Masood bio radikaliziran 2003. u zatvoru, te naglasio da je ta tvrdnja čista pretpostavka.

Masood, 52-godišnjak rođen u Velikoj Britaniji, ranije je osuđivan za nanošenje teških ozljeda, posjedovanje hladnog oružja i remećenje javnog reda i mira, no nikad nije optužen za terorističku aktivnost.

“Čini se da je njegov napad bio slabo sofisticiran, temeljen na primitivnoj tehnologiji, jeftinim tehnikama koje je kopirao iz drugih napada, te da je imitirao retoriku čelnika Islamske države u vidu metodologije i napada na policiju i civile, no u ovom trenutku nemamo dokaza da je u tome surađivao s nekim”, priopćio je Basu.

“Znam kada, gdje i kako je Masood počinio svoja zvjerstva, no sad trebam saznati zašto”, dodao je, pozivajući svakog tko je bio u kontaktu s napadačem na dan napada da se javi.

Ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd u nedjelju je rekla kako tehnološke tvrtke trebaju više surađivati sa sigurnosnim službama, te da moraju prestati omogućavati teroristima “tajno mjesto za komunikaciju” preko šifriranih poruka.

Mediji su prenijeli da je Masood poslao takvu poruku nekoliko trenutaka prije no što je izveo napad.

Komentiraj