LONDONSKI NAPAD Policija u Birminghamu uhitila nekoliko osoba, broj mrtvih narastao na pet

Autor:

epa05863966 Armed police react following a suspected terror attack outside parliament in London, Britain, 22 March 2017. Scotland Yard said on 22 March 21017 the police were called to a firearms incident in the Westminister palace grounds and on Westminster Bridge amid reports of at least two people killed and several other people injured in central London.  EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanska policija u noći na četvrtak izvršila je pretres jedne kuće u Birminghamu i uhitila nekoliko osoba u vezi s napadom počinjenim u srijedu u Londonu, objavila je televizija Sky News, dok je broj mrtvih u napadu po novim podacima narastao na pet, a četrdesetak je ljudi ozlijeđeno.

Policija je kazala da vjeruje kako zna identitet napadača ali da zasad ne želi s imenom izlaziti u javnost. Naglasila je kako pretpostavlja da se radi o djelu islamskog terorizma.

“Neću govoriti o identitetu napadača (…), ali pretpostavljamo da je riječ o islamskom terorizmu”, rekao je Mark Rowley iz protuterorističke policije u  srijedu navečer.

BBC je javio da je napadač navodno unajmio vozilo u Birminghamu.

Policija je također rekla da je potvrđeno da je u napadu bilo pet žrtava – dvije na mostu po kojem je napadač jurio automobilom, policajac koji je izboden pred parlamentom te napadač, dok za petu žrtvu još uvijek nije poznato na koji je način izgubila život.

Londončani su u četvrtak ujutro upozoreni da pri odlasku na posao izbjegavaju područje Westminstera jer bi neke ulice još uvijek mogle biti zatvorene.

Četrdesetak osoba je ozlijeđeno kada se bradati muškarac u crnom u srijedu poslijepodne zaletio automobilom u mnoštvo na Westminsterskom mostu, preko puta Big Bena, a zatim nožem ubio policajca pokušavajući ući u parlament.

Među ozlijeđenima su troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumunja, petero Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja kojih su državljani stradali u napadu.

Premijerka Theresa May koja je rekla da je napad djelo “izopačenog” uma, istaknula je nakon krizne sjednice vlade da “nas sile zla neće podijeliti”.

Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. srpnja 2005. za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al Qaede, u kojima je u londonskom gradskom prijevozu poginulo 56 ljudi.

“Londončani neće dopustiti da ih terorizam uplaši”, poručio je londonski gradonačelnik Sadiq Khan.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)