Lomača za Nikolaidisa: Nakon što je na karnevalu najavljeno spaljivanje lutke s njegovim likom, reagirao poznati pisac

Autor:

25.11.2021., Pula - U sklopu Sajma knjiga u Istri u Shipyard pubu odrzan je Dorucak s Autorom a gost dorucka bio je Andrej Nikolaidis (bosanskohercegovacko-crnogorski novinar, knjizevnik, romanopisac). Voditelj je Aljosa Puzar. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

Nakon što je na karnevalu u Herceg Novom najavljeno spaljivanje lutke s njegovim likom, u nedjelju se o svemu očitovao najprevođeniji crnogorski pisac Andrej Nikolaidis.

Kazao je kako s tim nema nikakav problem, jer karnevalske svečanosti funkcioniraju kao jedna vrsta katarze.

“Može se govoriti o jednoj vrsti kukavičluka organizatora koji su očito imajući problem da odaberu jednog od političara, a ne želeći se zamjeriti nekom od njih, odabrali mene koji im ne može napraviti ništa, za razliku od političara.

Druga stvar, ja sam pisac. Vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kad spaljujete pisca. I da je tamo među ljudima koji nešto odlučuju, bez obzira na stupanj netrpeljivosti prema nekome koji je sulud, da je tamo bio netko racionalan rekao bi nemojte, jer ćemo napraviti sebi više štete nego što će nam to javno spaljivanje i javno poniženje Nikolaidisa koristiti”, poručio je pisac za N1.ba.

Nikolaidis je, kako je sam znao isticati u intervjuima, najprevođeniji pisac u Crnoj Gori nakon Njegoša. Zbog svojih kritika nacionalizma dospio je na metu brojnih političara, a napadao ga je i crnogorski premijer Dritan Abazović, koji ga je jednom prilikom optužio za fašizam.

Andrej Nikolaidis je za svoj roman ‘Sin’ dobio nagradu Europske unije za književnost.

Nakon što je redatelja Emira Kusturicu optužio za kolaboracionizam sa Slobodanom Miloševićem, Vrhovni sud naložio mu je da mora platiti odštetu od 12 tisuća eura.

U tekstu “Zašto Bosanci i Hercegovci trebaju zaobilaziti Herceg Novi”, objavljenom u “Slobodnoj Bosni”, Andrej Nikolaidis je opisao Herceg Novi kao “demonski grad ubojica, luđaka, Karadžićevih simpatizera i Miloševićevih glasača”, a turizam je definirao kao pakao u njegovom tranzicijskom mutant izdanju.

NIKOLAIDIS ‘Vučić nastavlja Miloševićevu ratnu politiku, za sada mirnim sredstvima’

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.