Lokalni izbori prvi put u proteklih 20 godina bez Bandića, ankete na strani Tomaševića

Hrvatsku za devet dana čekaju lokalni izbori na kojima će građani birati lokalne čelnike.

Dnevnik Nove TV proveo je istraživanje među građanima Zagreba, koji po prvi puta nakon 20 godina neće na izbornim listićima zaokružiti ime Milana Bandića.

Rezultati istraživanja pokazuju da je na prvom mjestu Tomislav Tomašević s 41,5 posto potporom birača.

Za drugo mjesto prava je mrtva utrka. Drugi je Miroslav Škoro iz Domovinskog pokreta s 11,4 posto potpore, a odmah iza njega s potporom do 11,1 posto nalazi se Davor Filipović iz HDZ-a.

Aktualna gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević u završnicu kampanje ulazi s potporom od 8,9 posto. Joško Klisović pada i sada je na 6,7 posto, Vesna Škare Ožbolt također pada i trenutačno je na 6,6 posto. Zvonimir Troskot može računati na 4,7 posto, a Anka Mrak Taritaš na 2,3 posto. Davor Nađi iz Fokusa sa svojom centrističkom politikom privukao je 2 posto birača metropole. Željko Tokić može računati na 0,2 posto potpore. Neodlučnih je 4,7 posto birača.

 

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Zagreb

Tomašević u drugom krugu pobjeđuje bilo kojeg protukandidata

Tomašević u drugom krugu uvjerljivo pobjeđuje Miroslava Škoru. Tomašević osvaja 62,7, a Škoro 25,2 posto. Na izbore neće izaći 7,8 posto birača, a njih 3,9 još nije odlučilo kome dati glas. Tomašević i tu opet dobiva većinu SDP-ovih birača, čak 81 posto, glas bi mu dalo i 61 posto birača ostalih kandidata te 64 posto neodlučnih.

Škoro pak može računati na potporu 43 posto birača Vesne Škare Ožbolt, 49 posto birača MOSTA te 32 posto birača HDZ-a.

Tomislav Tomašević u drugom krugu, ako se na listiću nađe Davor Filipović, odnosi pobjedu. Tomaševića bi zaokružilo 59,5 posto birača, a Filipovića njih 26,6 posto. Na izbore ne bi izašlo 8,6 posto, a još ne zna komu dati glas 4,8 posto birača.

Tomašević u drugom krugu može računati na 81 posto SDP-ovih birača, ali i na većinu glasača Vesne Škare Ožbolt, njih 45 posto, te na 64 posto birača ostalih kandidata.

Filipoviću će u drugom krugu svoje glasove dati MOSTOVI birači, i to njih 38 posto, 40 posto birača Miroslava Škore te 33 posto birača Vesne Škare Ožbolt.

 

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Zagreb
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV – Zagreb – 3Foto: DNEVNIK.HR

 

Tomašević uvjerljivo pobjeđuje aktulnu gradonačelnicu

Tomašević više nego uvjerljivo pobjeđuje i aktualnu gradonačelnicu. Tomašević bi dobio 60,2 posto, a Jelena Pavičić Vukičević 25,9 posto. Na izbore ne bi izašlo 9,1 posto birača, a njih 4 posto još ne zna komu dati glas.

Tomašević u ovom srazu može računati na većinu birača SDP-a, izabralo bi ga 76 posto njih, te 61 posto birača ostalih kandidata i na kraju 66 posto neodlučnih.

Jelena Pavičić Vukičević može tu računati na većinu birača HDZ-a, njih 53 posto, 44 posto Troskotovih birača te 37 posto birača Vesne Škare Ožbolt.

 

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Zagreb
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV – Zagreb – 6Foto: DNEVNIK.HR

 

U srazu na ljevici Tomašević pobjeđuje

Tomislav Tomašević, ako se kojim slučajem u drugom krugu nađe i Joško Klisović, lako pobjeđuje. Tomašević dobiva 59,9 posto glasova, a Klisović 18,9 posto. Ne bi izašlo na izbore 14 posto birača, a njih 6,6 posto odbija odgovoriti.

Tomašević u ovom srazu većinu glasova može dobiti kod neodlučnih, čak 72 posto, kod birača ostalih kandidata dobio bi 59 posto, ali poduprlo bi ga i 37 posto birača Jelene Pavičić Vukičević.
Klisović može pridobiti Troskotove birače, njih 46 posto, tu je i 51 posto birača Vesne Škare Ožbolt, ali i 30 posto birača Jelene Pavičić Vukičević.

 

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Zagreb
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV – Zagreb – 7Foto: DNEVNIK.HR

 

Tomašević pobjeđuje i Vesnu Škare Ožbolt

Tomašević u ovom srazu dobiva 56,7 posto, a Vesna Škare Ožbolt 29,7 posto. Neće glasovati 10 posto birača, a njih 3,1 posto još ne zna. Tomašević i tu ima većinu birača SDP-a, 75 posto njih, 41 posto birača ostalih kandidata te 62 posto neodlučnih. Vesna Škare Ožbolt mogla bi računati na 48 posto birača Bandićeve stranke, 67 posto HDZ-ovih birača i 49 posto Troskotovih birača.

 

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV - Zagreb
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV – Zagreb – 2Foto: DNEVNIK.HR

 

Komentiraj