Kombucha čaj ponovno popularan

Unsplash/Tim-Oliver Metz

Kombucha čaj se stoljećima koristi zbog ljekovitih svojstava i kao izvrstan izvor probiotika, a danas ponovno stječe popularnost u brojnim državama. Pripravljanjem fermentiranog čaja bavi se čak i jedna tvrtka u gradu Nairobiju.

Gljiva se drži u hranjivoj otopini čaja i šećera, u kojoj se neprestano razmnožava klijanjem. U posudi nastaje zajednica dobrih bakterija i kvasaca koja se može ponovno koristiti za novu fermentaciju. Enzimi, vitamini skupine B, vitamin C, antioksidansi, aminokiseline, minerali i važne organske kiseline djeluju blagotvorno na cjelokupno zdravlje, probavu, upalne procese, mršavljenje, ali i  dobivanje na težini.

Čaj suzbija razmnožavanje štetih bakterija, jača imunitet i čisti unutarnje organe. Gljiva se diljem svijeta uzgaja u kontroliranim uvjetima, a pojedinci proces fermentacije izvode u svom domu. Gljiva se onda poklanja prijateljima te nastaje novo klijalište u posudi.

Nakon cijeđenja čaja, dodavanjem hladne vode u fermentacijsku posudu s gljivom ponovno se pokreće proces stvaranja ljekovitog čaja.

Komentiraj