Live album “Kod Hajdučke česme” Bijelo dugme snimilo je u Sarajevu

Dana 25. listopada 1977. godine je Bijelo dugme održalo koncert u dvorani Đuro Đaković u Sarajevu. Ovaj nastup posebnim čini sljedeća priča: Bijelo dugme je dva mjeseca ranije održalo svoj čuveni koncert “Kod Hajdučke česme” u Beogradu, koji je sniman za njihov prvi live album. Na njihovo zaprepaštenje, snimak je tehnički bio nedovoljno kvalitetan za album.

Kako je najava o koncertnom izdanju sa spektakularnog nastupa imala neviđenu medijsku pažnju, ekipa se dosjetila – organizirali su spomenuti sarajevski koncert i njega snimili. A upravo je taj snimak publici “podmetnut” kao koncert kod Hajdučke česme. Jedini autentični zapis s beogradske lokacije bila je reakcija publike.

Inače, veliki beogradski koncert (oko 70.000 gledatelja) organiziran je na prijedlog novinara i Bregovićevog bliskog povjerenika Pece Popovića. Grupa se nadala da će uz besplatan ulaz na spektakularan način završiti turneju i ostaviti svoje ljubitelje u dobrom raspoloženju prije privremenog raspuštanja grupe zbog odlaska u vojsku Gorana Bregovića.

Komentiraj