LIKOVNO POVEĆALO: Opojni glazbeni svijet Zvučnog vrta iz zemlje Eufonije

Autor:

U riječkoj Galeriji Kortil postavljena je izložba slovenskog umjetnika Petera Kusa “Zvučni vrt”, velika interaktivna ambijentalna instalacija, prilagođena posjetiteljima svih uzrasta. Nakon vrlo zapaženih gostovanja s istom izložbom u Šibeniku i Osijeku, Peter Kus pozvan je u Rijeku u sklopu jubilarne 20. revije lutkarskih kazališta, a njegov rad specifičan je po tomu što prelazi granice svih žanrova, medija i standardne likovne prezentacije za djecu.

Glazbeni instrumenti zamaskirani su i integrirani u životinjske i biljne oblike, a sve neobične skulpture / instalacije / instrumente povezuje fabula o spašavanju glazbe u gradu Eufoniji od zlog generala Zorbe koji je alergičan na bilo kakvu glazbu te želi uspostaviti Nijemi svijet, bez glazbe i cvrkuta ptica. U arhetipskoj priči o borbi dobra i zla, djeci je prezentirana važnost glazbe, glasanja pojedinih životinja i biljaka, uz poruku i za odrasle posjetitelje da zvukovi udahnjuju život svim bićima, dok nas glazba čini boljim i osjećajnijim ljudima. Štoviše, Peter Kus približava se i trajno aktualnim filozofskim razmišljanjima, od Platona do Adorna i Hausera, o tome kako je glazba kao umjetnost najviše pozicionirana na ljestvici svih umjetnosti. Ona ne funkcionira i ne postoji bez kategorije vremena, ali je ujedno od svih umjetničkih žanrova i oblika najviše podložna varijacijama i doradama kroz nove interpretacije. Tako su i zvukovi i šumovi svakog “instrumenta” ove izložbe drugačiji, ovisno o pojedinačnom sudjelovanju djeteta ili odraslog posjetitelja u sviranju zvučnih skulptura, od zvukova kotrljanja kuglica kroz eksponat do niza neobičnih udaraljkaških mogućnosti. “Zvučni vrt” ujedno daje mogućnost da djeca ideju skulpture dožive, dakle, ne samo dodirom, šetanjem oko izložaka, već kroz zvuk i aktivno sviranje skulptura / objekata.

Bilo je zanimljivo promatrati na šibenskoj i osječkoj izložbi kako su i odrasli posjetitelji zaboravili na svoje godine i ozbiljnost te se prepustili igri sa zvučnim skulpturama, a ne treba sumnjati da će takve vijesti stizati i iz riječke galerije Kortil.

Ova izložba važna je ne samo u likovno-morfološko-žanrovskom dokidanju “štreberskih” granica umjetničkog izražavanja, već nas ponovno uči da dobre i kvalitetne izložbe nikada ne bi smjele biti jednodimenzionalno umjetničko-vizualno i edukativno-emotivno iskustvo, što posebice vrijedi kada se osmišljavaju izložbe za dječji uzrast. Takve izložbe moraju kreirati vizualno-taktilni svijet prepun ambijentalnih i sadržajnih senzacija, inteligentnih poruka i očuđujućih priča, poput ulaza u zemlju bajki ili novu fantastičnu prostorno-vremensku dimenziju. Peter Kus pokazuje da njegova mašta i kreativnost nemaju granica, što će hrvatska publika u Rijeci vjerojatno i treći put adekvatno nagraditi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)