Liječnička komora traži očitovanje Ćorušića, oporba hitnu smjenu s mjesta ravnatelja

Hrvatska liječnička komora (HLK) u utorak je priopćila da će njezino Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju zatražiti očitovanje od ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića, zbog mogućeg kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije.

Ova reakcija objavljena je nakon što je Ćorušić u nedjelju, prilikom gostovanja na HRT-u, iznio cijelu povijest bolesti i medicinske dokumentacije te naveo prezime pacijentice kojoj je izvadio krivi jajnik. Ćorušić je u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ komentirao prošlotjedno otkriće Nacionala.

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a jučer je donijelo odluku da će o tom slučaju tražiti Ćorušićevo očitovanje. HLK je još jednom podsjetio da svi podaci pacijenta, sukladno zakonima, predstavljaju liječničku tajnu i da ih nije dozvoljeno iznositi u javnost.

Ćorušićev slučaj danas su, na konferenciji za medije Udruge Franak, komentirali saborski zastupnici, Mostov Nikola Grmoja te Sandra Benčić iz Zeleno-lijeve koalicije.

“Činjenica da gospodin Ćorušić sada iznosi podatke o pacijentici po meni je neprihvatljivo. O tome treba pitati one koji upravljaju institucijom koju vodi Ćorušić. Mi tu nemamo ingerencije niti možemo bilo što napraviti”, rekao je potpredsjednik Mosta Grmoja te podsjetio da je Most svojedobno, za mandata Tihomira Oreškovića, blokirao Ćorušićev dolazak na mjesto ministra zdravstva.

Sandra Benčić, pak, smatra da se protiv Ćorušića, zbog otkrivanja podataka o pacijentici, treba pokrenuti kazneno pravni postupak. “Treba ga odmah maknuti s mjesta ravnatelja bolnice. HDZ je svojim kadroviranjem po bolnicama stvorio atmosferu u kojoj građani ne mogu ostvarivati osnovno pravo na zdravstvenu skrb, kao što je bio slučaj Čavajda”, izjavila je Sandra Benčić.

Ćorušić potvrdio ekskluzivno otkriće Nacionala: “Most je stavio veto, ali su me eliminirale parapolitičke strukture”

Komentiraj