Liječnici iz Banje Luke idu k osuđenom ratnom zločincu Mladiću

Autor:

12.02.2024., UKC RS, Banja Luka (BiH) - Direktor Univerzitetskog klinickog centra /UKC/ RS Vlado Djajic potvrdio je da ce ljekari ovog medicinskog centra uskoro ici u medicinski obilazak haskog osudjenika generala Ratka Mladica. Na pres konferenciji Djajic je pricao i o educiranju ljekara UKC RS u Kini i posjeti svjetski poznatog grudnog hirurga Diega Gonzalesa Rivasa najvecem medicinskom centru u RS. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Dejan Rakita/PIXSELL

Ravnatelj Kliničkog centra u Banjoj Luci Vlado Đajić potvrdio je u ponedjeljak kako će sa skupinom liječnika iz te ustanove uskoro putovati u Scheveningen kako bi pregledali bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića koji tamo služi kaznu doživotnog zatvora izrečenu zbog počinjenih ratnih zločina.

Đajić, koji je i sam liječnik a ujedno vodi gradsku organizaciju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik, ovu je najavu iskoristio kako bi glorificirao Mladića osuđenog za zločine protiv čovječnosti te genocid.

“General to zaslužuje. Zaslužuje podršku i poštovanje čitavog naroda Republike Srpske a i našeg zdravstvenog sustava”, izjavio je Đajić novinarima u Banjoj Luci.

Pojašnjavao je kako su na Kliničkom centru u Banjoj Luci opetovano tražili dopuštenje za posjet Mladiću jer smatraju kako ga zatvorski liječnici u Scheveningenu neadekvatno tretiraju pa mu se zdravstveno stanje stoga pogoršava.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), sljednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), odobrio je Đajiću i još nekolicini liječnika posjet pritvorskoj jedinici kod Den Haaga, u kojoj je Mladić još od kada ga je Srbija izručila ICTY-u nakon što je uhićen 2011.

U lipnju 2021. pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Đajić sada kaže kako on i njegovi liječnici žele ustanoviti ima kakvih propusta u medicinskom tretmanu kojemu je sada 81-godišnji Mladić podvrgnut u zatvoru i “mogu doprinijeti njegovu poboljšanju” te ispitati postoje li uvjeti da ga se drugdje liječi.

Đajićev stranački šef Dodik početkom veljače u jednom javnom nastupu otvoreno veličao Mladića te ratnog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je također osuđen na doživotni zatvor. Dodik ih je proglasio herojima, a sebe nazvao njihovim sljednikom.

“Ne smijete zaboraviti ni Karadžića ni Mladića. To su ljudi koji su u jednom teškom trenutku uzeli voditi ovaj narod… a mi smo spremni odreći se tih naših povijesnih veličina samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin”, izjavio je Dodik 4. veljače u posavskom selu Drakulić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.