Odgovor iz Sarajeva gradonačelniku Beograda: ‘Ako ne zna tko je Ratko Mladić, šaljemo mu presudu’

Autor:

09, November, 2021, Belgrade - Activists Aida Corovic and Jelena Jacimovic Jachim threw eggs at a mural by Ratko Mladic, painted on the corner of Njegoseva and Aleksa Nenadovic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages

09, novembar, 2021, Beograd - Aktivistkinje Aida Corovic i Jelena Jacimovic Jachim gadjale su jajima mural Ratka Mladica, koji je oslikan na uglu Njegoseve i Alekse Nenadovica. Photo: Antonio Ahel/ATAImages Photo: Antonio Ahel/PIXSELL

Antonio Ahel/PIXSELL

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je u nedjelju kako će novom gradonačelniku Beograda poslati presudu Haaškog tribunala iz koje će se moći uvjeriti da je Ratko Mladić ratni zločinac kad je već javno ustvrdio kako o njegovim zločinima ne zna ništa.

Bivši vaterpolist Aleksandar Šapić je za gradonačelnika Beograda izabran u lipnju kao kandidat srbijanskog šefa države Aleksandra Vučića. Ranije se očitovao kao obožavatelj četničkog pokreta i njegovog vođe i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića.

Sada je stao u obranu još jednog ratnog zločinca, ovoga puta bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića nakon što su nevladine udruge iz Srbije tražile od njega da gradske vlasti konačno uklone mural s Mladićevim likom s pročelja jedne od stambenih zgrada u glavnom gradu Srbije.

Šapić je na to odgovorio konstatacijom kako mu nije poznato da je Mladić počinio neke ratne zločine.

“Ne znam tko je što radio tijekom rata u Bosni jer tamo nisam bio. Ono što znam, je da je Ratko Mladić branio srpski narod i vjerojatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske. Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta. Da li je tijekom rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam”, izjavio je Šapić.

Gradonačelnica Sarajeva na to je odgovorila objavom na Facebooku napisavši kako bi Šapić kao osoba koja se predstavlja kao doktor znanosti trebala biti upoznata s osnovama međunarodnog kaznenog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

“(Šapić) bi trebao znati da je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) izrekao drugostupanjsku presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformiranosti gradska uprava Sarajeva će (Šapiću) službeno dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se događalo. Ali postoje institucije koje jesu i znaju”, napisala je Karić.

Na kraju je poručila gradonačelniku Beograda da se u dokaze o počinjenim ratnm zločinima može osobno uvjeriti u dokumentacijskom centru kojega je ICTY uspostavio u prostorima znamenite Vijećnice u Sarajevu.

OZNAKE: Ratko Mladić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.