Libijske snage, uz prateću potporu američkih zračnih udara, završavaju “čišćenje” posljednje četvrti grada Sirta koji je služio kao uporište Islamske države (IS), priopćio je glasnogovornik libijskih snaga

Prema izjavama očevidaca koje prenosi Reuters, borbe u dijelu grada Ghiza Bahriya, gdje su položaji boraca IS-a bili ukopani tjednima prije okončanja bitke za Sirt koja je počela u svibnju.

Prema riječima glasnogovornika Ride Isse, snage predvođene brigadama iz Misrate “osigurale su sve zgrade i ulice” u četvrti Ghiza Bahriya, iako to nije kraj vojne operacije.

“Još uvijek moramo osigurati područje oko Sirta”, kazao je Issa.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je kazao da je to “jako dobra vijest”.

“Poraz IS-a je veliki događaj, ali je tek jedan korak  (…) milicije koje su oslobodile Sirt zaslužuju čestitke”, dodao je.

IS je zauzeo Sirt početkom 2015. i pretvorio ga u najvažniju bazu izvan Bliskog istoka. Protuudar na džihadiste uslijedio je u svibnju, a brigade, odane vladi u Tripoliju koju priznaje UN, brzo su napredovale prema središtu grada prije nego su bombaši samoubojice, snajperisti i minska polja zaustavili njihov napredak. Od 1. kolovoza SAD je izveo skoro 500 zračnih napada na položaje IS-a u Sirtu.

Komentiraj