Levčenko: “Ruski vojnici dolaze iz siromašnog Sibira, a ne iz bogate Moskve. Kada poginu, nikoga ne zanimaju njihova tijela u crnim vrećama u ukrajinskim hladnjačama”

Oleksandr Levčenko, bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, u srijedu je za nacional.hr komentirao stanje u toj zemlji. Osvrnuo se na činjenicu kako službena Moskva ostavlja svoje mrtve vojnike na ukrajinskim poljima i bojištima te kako je Ukrajincima potrebna pomoć Zapada. Treba im, kaže, teško naoružanje da zaustave ruskog protivnika.

“Na sastanku u ministarstvu obrane Ruske Federacije (RF) s majkama ruskih vojnika koji su poginuli u ratu u Ukrajini bilo je ministru Šojgu postavljeno jedno bitno pitanje: “Gdje su posmrtni ostaci naše djece?”. Šef ministarstva obrane RF odgovorio je da je njih ubila ukrajinska vojska i da je to onda postala briga ukrajinske strane. Tako da žene moraju to rješavati sa Kijevom.

Već više puta ukrajinska strana obraćala je pažnju javnosti da ruska vojska uopće ne vodi brigu o poginulim vojnicima. Nitko ne dolazi sakupiti posmrtne ostatke poginulih Rusa i oni ostaju na poljima poslije bitaka, svima nepotrebni. Sada je, pored jednog oslobođenog sela sjeverno od Harkiva, bilo pronađeno deset tijela ubijenih ruskih vojnika, koje su jednostavno bacili i rov i samo gore malo posuli zemlju. To su njihovi ruski kolege učinili na brzinu, ako ih kolegama možemo nazvati, kada su morali odstupiti od zauzetih položaja. Takav odnos prema svojim poginulim ljudima šokira ukrajinsku stranu. Ovakvo ponašanje bilo je karakteristično u razvoju ljudske civilizacije još u doba neandertalaca.

Inače, ova ideologija vlada trenutno u Moskvi kod polovice građana i svi prijedlozi civiliziranog svijeta o neophodnosti pridržavanja međunarodnih ugovora, pravila vođenja rata i ljudskog ponašanja jednostavno su neshvatljivi u Kremlju i u cijelom ruskom društvu. Ruski svijet govori samo o herojima koji pokoravaju zapadnu trulu civilizaciju i ništa ne spominje o neslavno poginule vojnike i sudbini njihovih bližnjih.

Ruski vojnici iz siromašnih depresivnih regija Rusije: Mrtvi nikoga ne zanimaju

Većina vojnika okupatora dolazi iz siromašnih obitelji, iz depresivnih regija Ruske Federacije. Tamo nema posla i samo je jedna mogućnost nešto zaraditi za život – regrutacija u vojsku. Ovi ljudi uglavnom dolaze iz dalekih kutaka Sibira. Recimo, broj vojnika iz slabo naseljene i zaostale Burjatiji trista puta je veći nego iz dvadeset milijunske Moskve. Takvi vojnici, takav okupator, začuđeno gleda kako se dobro živi u Ukrajini. Oni pljačkaju sve živo u privremeno okupiranim područjima, uzimaju od WC školjaka do čarapa. Kremlj dobro razumije da nitko pametan iz europskog dijela Rusije ne bih išao u ovaj zločinački rat, kojeg je pokrenulo rusko rukovodstvo. Tu je uz vrbovane vojnike iz Sibira samo profesionalna vojska RF, koja jednostavno mora odrađivati svoj unosni novac, zatim, plaćenici iz zloglasne grupe Vagner i zločinci koje puštaju iz zatvora uz prihvaćanje suglasnosti ratovanja u Ukrajini.

Tu ih je, sveukupno, poginulo već 30 tisuća. Ali, ubijeni u ratnim sukobima, bez potvrde o mjestu pogibije, ostaju propali bez ikakvih vijesti o njihovoj pogibiji i onda nema financijskih odšteta i različitih privilegija za njihove obitelji.  Osim toga, kada bi se objavila njihova imena, porasla bi realna statistika poginulih Rusa u Ukrajini, koja se od ove koju deklarira Kremlj razlikuje deset puta. Tako ruski proračun štedi novac za isplate i pljuje u oči obiteljima poginulih vojnika iz ruskih zabiti. U Moskvi nema zanimanja za sudbine mrtvih vojnika iz Burjata. Možete zamisliti da trenutno više tisuća posmrtnih ostataka ruskih vojnika još čeka u crnim vrećama, u hladnjačama, da ih preuzme netko od ruske strane. Planira li netko uopće doći po njih, vidjet ćemo.

Kijev traži pomoć u teškom naoružanju

A zasad idu teške i u mnogo čemu odlučujuće bitke na Donbasu. Tamo je Kremlj poslao svu svoju pripremljenu elitnu vojsku. Ukrajinci vode teške borbe, ali im fali teško naoružanje. Zbog toga, na puno pravaca vojska RF ima prevagu u teškom naoružanju dvadeset puta veću, posebno u vojnim zrakoplovima, borbenim helikopterima, tenkovima i raketnim sustavima. Svo ovo naoružanje Kijev traži mjesecima od zapadnih saveznika. Već je nešto ukrajinska vojska počela dobivati, ali na ruskoj strani ostaje još ogromna i opasna prevaga u različitim vrstama teškog naoružanja.

Mi imamo heroizam i motiviranost vojske koja brani svaki pedalj svoje zemlje, ali logika niza političara iz zapadnog svijeta da će novo oružje za Ukrajinu tek potaknuti i raspršiti rat nezamisliva je u svom cinizmu. Neka dođu na liniju ratnih događaja i pokušaju samo s automatskom puškom zaustaviti nadmoćnog protivnika, koji ima za cilj dati lekciju uplašenoj Europi da može sa svojim teškim naoružanjem i raketnim sustavima doći u bilo koji kutak kontinenta i gađati bilo koji objekt.

Europa se ne želi boriti s ruskim medvjedom

Europa se ne želi boriti sa svirepim ruskim medvjedom, koji traži za sebe posebne uvjete za život ne brinući za ostale. Još jednom ponavljamo iz Kijeva, ako vi niste spremni, ukrajinska vojska to može učiniti, samo nam treba moderno naoružanje. Niko nije u mogućnosti dugo izdržati, ako je prevaga u teškom naoružanju dvadeset puta veća. Dosta je priče o hrabrosti ukrajinske vojske, nama su potrebni novi ratni zrakoplovi, borbeni helikopteri, raketni sustavi, moderni obrasci protiv zračne obrane. Demokratski svijet mora sebe obraniti od agresora silom vojne snage. Namjerno tehničko slabljenje ukrajinske vojske samo donosi dugi produžetak rata, porast patnje civilnog stanovništva i urušavanje čitavog ukrajinskog gospodarstva, šta će imati drastične posljedice i nestašicu hrane za svjetska tržišta”, napisao je Levčenko.

Komentiraj