LEKOVIĆ O BOZANIĆEVOJ KRITICI MEDIJA “Cijela njegova propovijed sliči a politički govor bez argumenata”

HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković gostovao je danas u Dnevniku N1 televizije, gdje je komentirao kritike koje je medijima uputio kardinal Josip Bozanić.

“Mene je razveselila poruka pape Franje, a rastužila poruka Bozanića zato jer je riječ o uopćavanju i diskursku koji koriste političari. Oni uopćavaju, a misle na medije koji im ne idu uz dlaku”, rekao je Leković dodajući kako cijela Bozanićeva propovijed sliči na politički govor beu argumenata. “Ispada da svi mediji u Hrvatskoj ili svijetu postoje samo da bi škodili vjernicima i Crkvi što nema veze s istinom”.

Bozanić je u svojoj propovijedui rekao da Zlo želi ovladati medijima, a Leković misli kako je to poruka novinarima. “U kontekstu političkih događanja u hrvatskoj ovo je znakovito i nije rijetko da svećenici zloporabe svoj položaj pa govore na misama stvari kojima nije tamo mjesto. Ovo je prvi put da je netko s vrha Crkve to rekao na sam Uskrs”, kaže Leković.

Ističe i kako bi svatko odgovoran trebao paziti da riječi koje izgovori imaju odjeka. “Pretpostavljam da je Bozanić mislio što će reći prije nego je to rekao”. Leković objašnjava kako je zadatak medija vrlo jasan: “Oni moraju profesionalno sa svih strana sagledati svaku temu i izvijestiti. Ako je nešto crno u ekonomiji ili zapošljavanju onda je tako. Nisu svi mediji isti jer zaista ima zlonamjernih medija koji štete, ali kad se uopćava onda se ne želi ukazati na stvarne medije i oni prolaze ispod radara, a ovako ispada da svi moraju strepiti kad će se imenovati oni kojima vlada sotona”.

Zaključio je kako takav sadržaj nije primjeren za uskršnju misu te kako ne pridonosi ni dobru ni razumijevanju među ljudima. “Došli smo do toga da vlast i svi koji su uz nju pokušavaju disciplinirati medije koji im ne odgovaraju, a onima koji im odgovaraju, čak i ako se radi o novinarima pod navodnicima, gledaju korz prste”, opisao je trenutnu situaciju u hrvatskim medijima predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Komentiraj