FaH

Lavrov i Kerry pozivaju da što prije počnu pregovori o Siriji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry predložili su u telefonskom razgovoru u petak kasno navečer da što prije počne novi krug sirijskih mirovnih pregovora, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Pregovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda trebali su početi 7. ožujka u Ženevi, ali su odgođeni za 9. ožujka zbog “logističkih i tehničkih razloga i da bi se primirje bolje učvrstilo”, objavio je UN.

“Obje strane su pozvale da što prije počnu pregovori … sirijske vlade cijelog niza oporbenih skupina, na kojima Sirijci sami moraju odlučiti o budućnosti svoje zemlje”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Kerry i Lavrov su usto opetovali da je međusobna suradnja prijeko potrebna da bi se zaustavio rat u Siriji, prenosi ministarstvo.

UN-ov posebni izaslanik za Siriju očekuje otežan početak mirovnih pregovora idućeg tjedna, s obzirom da će se njegovi sudionici jedan za drugim uključivati u “neizravne susrete”, rekao je u razgovoru za panarapske novine Al Hayat.

“Mislim da ćemo proces početi 10. ožujka”, rekao je izaslanik Staffan de Mistura. “Neki (sudionici) će stići 9. Drugi će zbog teškoća s hotelskom rezervacijom doći 11. Neki će stići 14.”

Pregovori će se voditi neizravno.

“Održat ćemo pripremne susrete a zatim proraditi pojedinosti sa svakom skupinom odvojeno”, rekao je.

De Mistura je pokušao okupiti pregovarače još u siječnju, ali je taj pokušaj propao prije nego je ozbiljno i počeo.

U petogodišnjem sirijskom građanskom ratu poginulo je više od 250.000 ljudi i stvoren je golem izbjeglički val koji je zahvatio Libanon, Tursku i Europsku uniju.

Komentiraj