KUŠČEVIĆ “Ovo je još jedna pobjeda demokracije”

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar uprave Lovro Kuščević u ponedjeljak je dao izjavu nakon što je Ustavn sud odbacio zahtjeve Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj i Građanske inicijative Narod odlučuje.

“Zadovoljni smo rješenjem Ustavnog suda, ono pokazuje da je Vlada napravila dobar i transparentan posao. Ovo je još jedna pobjeda demokracije”, rekao je Kuščević i dodao kako bi htio da Sabor odluku donese što prije. Ipak, podsjetio je da Sabor nema rok za donošenje odluke jer je takav zakon.

“To je jedan od razloga zašto smo krenuli u izmjene i dopune zakona. Već sutra će se održati sjednica radne skupine koja radi na izmjenama zakona. Želimo definirati sve rokove ovim promjenama, i za prikupljanje potpisa i provjeru itd. Mislim da će novi zakon pridonijeti transparentnijoj i boljoj provedi referenduma”, rekao je Kuščević.

Odbacio je tvrdnje građanskih inicijativa da je ministarstvo uprave odugovlačilo cijeli proces provjere potpisa. “Napravili smo sve u tridesetak dana, uputili Vladi, a Vlada Saboru. Mislim da je korektno što je Sabor čekao odluku UStavnog suda. Ne vidim tu odugovlačenje.” ustvrdio je ministar.

Na upit da će se inicijative obratiti Europskom sudu pravde ministar odgovora kako je dobro da su uporne i poručuje im da uzmu dobrog pravnog savjetnika koji će biti u stanju čitati sve presude i mišljenja.

Kuščević je dodao kako će Zakon o referencumu prekinuti pravnu dvojbu i donijet ćemo bolji zakon kako bi naši građani mogli iznijeti svoja mišljenja.

Komentiraj