Irački Kurdi provest će referendum o neovisnosti u ponedjeljak jer partnerstvo s Bagdadom nije uspjelo, rekao je predsjednik kurdistanske pokrajinske vlade (KRG) Masud Barzani u nedjelju.

Irački Kurdi tražit će razgovore sa središnjom vladom pod šijitskim vodstvom kako bi se proveo očekivani pozitivni ishod referenduma, čak i ako će trajati dvije godine ili više, kako bi riješili teritorijalne sporove i sporove o podjeli prihoda od nafte prije neovisnosti, rekao je Barzani na konferenciji za novinare u svom sjedištu u Erbilu.

“Nikad se nećemo vratiti neuspjelom partnerstvu” s Bagdadom, rekao je on te dodao da je Irak postao “teokratsko, sektaško društvo” a ne demokratsko kakvo je trebalo postati nakon rušenja Sadama Huseina.

Irački premijer Haider al Abadi u televizijskom obraćanju u nedjelju govorio je o referendumu kojemu se njegova vlada protivi te ga smatra protuustavnim. Referendum bi “mogao voditi etničkim podjelama te izložiti Iračane katastrofalnim opasnostima koje poznaje jedino Bog”, upozorio je.

Barzani je odbacio zabrinutost iračkih snažnih susjeda, Irana i Turske, da bi referendum mogao destabilizirati regiju obvezujući se na poštivanje zakona na međunarodnim granicama te da neće tražiti prekrajanje regionalnih granica.

Iranske vlasti obustavile su zračni promet u međunarodnoj zračnoj luci u Erbilu i Sulejmaniji, u iračkome Kurdistanu, na zahtjev Bagdada, prenosi novinska agencija Fars.

“Turska nikada neće tolerirati ikakvu promjenu statusa niti ikakvu novu formaciju na svojim južnim granicama”, rekao je turski premijer Binali Yildrim u nedjelju. “KRG će biti odgovoran za razvoj događaja nakon referenduma”, dodao je.

Komentiraj