KUJUNDŽIĆ ‘U 2018. još dva programa ranog otkrivanja karcinoma’

foto HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ua

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak u Dubrovniku kako će, uz postojeće programe ranog otkrivanja karcinoma dojke, debeloga crijeva i cerviksa maternice, zbog izrazito visoke pojavnosti u prvoj polovici 2018. biti pokrenuta još dva programa, – za rak prostate i rak pluća.

Kujundžić je na konferenciji “Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?” u organizaciji zastupnice u Europskome parlamentu Dubravke Šuice na dubrovačkome Sveučilištu rekao kako se nada da će se ti programi pokrenuti “ma kako bila teška financijska situacija”.

“Nadam se da će se Hrvati odazvati jer će pregledi biti besplatni. Imamo programe ranog otkrivanja te su nam dijagnostički postupci dostupni, ali je pojavnost velika, a populacija koja obolijeva sve je mlađa. To je izrazito zabrinjavajuće”, istaknuo je Kujundžić.  Zato je, ustvrdio je, poziv na “screening“ preglede vrlo važan a godišnje “screeningom” spasimo oko 300 života, a da je odaziv viši od trenutačnih 60 posto, onda bi bilo još 100 do 200 spašenih života.

Zastupnica i voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu te organizatorica konferencije Dubravka Šuica izjavila je kako se skupom želi pobuditi svijest o važnosti prevencije i zaštite od malignih bolesti.

“Nazvali smo skup ‘Fight&Win’  jer je zahvaljujući današnjem napretku medicine i svim drugim metodama moguće pobijediti tu bolest. Želimo podijeliti stručne stavove liječnika, ali i čuti svjedočanstva ljudi koji su preboljeli maligne bolesti. Želimo da se u Hrvatskom saboru osnuje slična međustranačka grupa za zajedničku borbu protiv malignih bolesti kao što postoji u Europskom parlamentu“, rekla je Šuica.

Zastupnik u Europskome parlamentu i predsjednik međustranačke grupe u EP-u “Parlamentarci protiv raka” te bivši slovenski premijer Alojz Peterle, koji je i osobno prebolio malignu bolest, istaknuo je kako je karcinom brži od ljudske reakcije te je potrebna široka fronta borbe.

„Želim pomoći da se i u Hrvatskoj stvori jaka fronta. Rak nije samo problem pacijenata i liječnika, već i društva i politike. Građani od EU očekuju još više te da se pitanje zdravlja digne još više na listi prioriteta. U prosjeku EU samo se tri posto izdvaja za prevenciju, što je za mene statistička greška, a ne izraz politike“, kazao je Peterle.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić istaknuo je kako za pacijente oboljele od malignih bolesti u dubrovačkoj bolnici nema liste čekanja te oni imaju apsolutnu prednost.

“Ključna je prevencija, jer štedi zdravlje, a i novac. Nužan je zdrav i čist način života. Naravno, uz redovite pretrage, kod žena mamografije a muškaraca prostate i povremeno kolonoskopije, sve kako bi se spriječili najčešći karcinomi s najvećom smrtnosti. U našoj bolnici u prosjeku obavimo dnevno 27 mamografija“, izjavio je Bekić.

Na konferenciji su govorili i rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. Domagoj Eljuga, dopredsjednik Hrvatske lige protiv raka Dubrovnik prof. dr. Marko Margaritoni, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ivan Ćelić, kao i članovi Hrvatske lige

Komentiraj