FaH

KUĆA LJUDSKIH PRAVA: ‘Saborska odluka je izravan udarac vladajućih na ljudska prava’

Kuća ljudskih prava osudila je u petak odluku Hrvatskog sabora da ne prihvati Izvješće pučke pravobraniteljice za 2015., ocijenivši da je ta odluka “izravan udarac vladajućih na ljudska prava, vladavinu prava i politički napad na neovisnost Pučke pravobraniteljice.

“Građani i građanke zasigurno nisu Saboru dali mandat za ovo. Političari i političarke vaša zadaća je da širite prostor slobode i ljudskih prava, a ne da ga uništavate”, stoji u priopćenju Kuće ljudskih prava.
Dodaju kako ljudska prava nisu predmet političkih spletki, te tvrde da “saborska većina zastupa stajalište u kojem smisao zaštite ljudskih prava u društvu nije zaštita različitosti i manjina, nego isključivo zaštita većine”.
“Neugodno je i zamisliti što bi se moglo početi događati s već poremećenim sustavom zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj nakon što je najviše zakonodavno tijelo, prihvaćajući reakcionarnu retoriku, jasno iskazalo većinski prijezir spram samog koncepta ljudskih prava. Hrvatska je ovim činom nedvosmisleno nastavila provoditi u djela ideju Orbanove Mađarske o ne-liberalnoj demokraciji”, navodi se u priopćenju.
Iz Kuće za ljudska prava također kažu da su već “svjedočili napadu na neovisne institucije – na Vijeće za elektroničke medije i to isključivo iz razloga da bi se proširilo područje političke kontrole”.
Napominju da je neovisnost sustava zaštite ljudskih prava esencijalan dio demokracije i otvorenog i tolerantnog društva, koji se mukotrpno izgrađivao niz godina i čija je neovisnost bila uvjet za članstvo u EU.

Komentiraj