KRŠI LI IZBORNU ŠUTNJU? GONG zatražio mišljenje DIP-a zbog premijerova posjeta Mostaru

Autor:

Zagreb: GONG je napravio aplikaciju za prijavu izbornih nepravilnostir 16.04.2019., Zagreb - GONG je napravio aplikaciju za prijavu izbornih nepravilnosti.rPhoto: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

GONG je u utorak prijavio Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) Hrvatsku radioteleviziju za kršenje izborne šutnje zbog emitiranje snimke emisije “Otvoreno”, a zatražio je i mišljenje DIP-a vezano za sudjelovanje premijera Andreja  Plenkovića danas na sajmu gospodarstva u Mostaru. 

“Emitiranjem snimke jučerašnjeg Otvorenog u jutarnjem programu, HRT krši izbornu šutnju koja je počela u ponoć. U emisiji se raspravljalo o finalu kampanje, izjavama Andreja Plenkovića o Ivanu Penavi, objavljivanju imena LGBT kandidata koje je objavio Zagreb Pride i prognozama scenarija nakon izbora”, stoji o objavi na Facebook stranici GONG-a.

Slučaj su prijavili Državnom izbornom povjerenstvu.

Osim toga, prema mišljenju GONG-a, neprimjereno je sudjelovanje premijera Plenkovića te ministara Gordana Grlića Radmana i Damira Habijana na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru. Riječ je o događaju koji se na dan izborne šutnje održava u gradu u kojem Hrvati čine gotovo polovicu stanovništva, a nije od vitalnog značaja za Hrvatsku, ustvrdio je GONG.

Premijer se prije odlaska u Mostar obratio DIP-u, koji mu je preporučio da “javni istup smanji na najmanju moguću mjeru, a hrvatskim medijima da o tome pišu nakon izborne šutnje”, kazali su iz GONG-a. No, dodaju, bosanskohercegovački mediji nemaju takve ograde.

“Pravila izborne šutnje trebaju se jednako odnositi na sve izborne aktere, i eventualne iznimke dozvoliti samo kada se radi o slučajevima kada bi za Hrvatsku mogla nastati šteta, što sudjelovanje na otvaranju ovakvog događaja nikako ne može biti slučaj”, ustvrdili su iz GONG-a i kažu da čekaju odgovor DIP-a.

Vlada RH: Premijer Plenković zatražio očitovanje DIP-a vezano uz ranije preuzetu obvezu 

Vlada RH je ranije danas objavila na svojim internetskim stranicama da je premijer Plenković “uvažavajući specifičnosti pravila o izbornoj šutnji, zatražio očitovanje DIP-a vezano uz ranije preuzetu obvezu sudjelovanja na Međunarodnom sajmu u Mostaru. Naime, Republika Hrvatska ove je godine zemlja partner, predsjednik Vlade RH je još u travnju 2023., na prethodnom, 24. izdanju sajma, najavio sudjelovanje na ovogodišnjem 25. jubilarnom Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Datum održavanja sajma 16. travnja 2024. potvrđen je u rujnu 2023. Radi se o događaju koji je važan za suradnju Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a odvija se na radni dan kada Vlada RH, neovisno o provođenju izbora, nužno obavlja sve svoje dužnosti i zadaće”, istaknuli su iz Vlade RH.

U odgovoru DIP-a, Vladi, između ostalog stoji: “Ako je zbog ranije preuzetih obveza, odnosno drugih opravdanih razloga, prisustvo na određenom javnom skupu nužno, Državno izborno povjerenstvo RH preporuča da se javni istup kandidata  na tom događaju smanji na najmanju moguću mjeru, uz obvezu hrvatskih medija da se informacija o navedenom događaju objavi nakon proteka izborne šutnje.  Sukladno uputi DIP-a predsjednik Vlade Plenković u Mostaru neće davati izjavu za medije”.

Izborna šutnja do zatvaranja birališta u srijedu u 19 sati

Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, sutra u 19 sati. Tijekom tog perioda zabranjena je svaka izborna promidžba od strane kandidata, nagovaranje birača da glasuju za određenu listu, objavljivanje procjena izbornih rezultata, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Condor Ito

prije 2 mjeseca

"Mogu što hoću", još samo danas JTPM!

Avatar photo
Lumumba

prije 2 mjeseca