‘Kroz Tri soprana mladima približavamo hrvatsku baštinu’

Autor:

Dinko Šimac

Tri soprana ONE snimile prvi božićni spot za ‘Oj, djetešce moje drago’

Operne pjevačice Mima Karaula, Mia Domaćina Topalušić i Ana Zebić Kostel, okupljene u sastavu Tri soprana ONE, upravo su lansirale svoj prvi božićni spot za obradu tradicionalne božićne narodne pjesme „Oj, djetešce moje drago“. Ove članice Zbora Opere zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta kroz svoj Trio One, koji su oformile 2019. godine, promiču hrvatsku glazbu na svojim koncertima kroz obrade tradicijskih pjesama, a ovo je prvi put da snimaju božićni spot. Njegujući hrvatsku baštinu, izabrale su poznatu narodnu pjesmu iz Prigorja te je obradile u zanimljivom aranžmanu za svoja tri glasa.

Kroz spot, ističe Mia Domaćina Topalušić, žele doprijeti do većeg broja ljudi i postati dostupne i onima koji nisu u prilici doći na njihove koncerte, koji su posebni upravo u blagdansko vrijeme kada već nekoliko godina zaredom održavaju svoje mini turneje. Ovih blagdana tako nastupaju 7. prosinca u Zlataru, 9. prosinca u Narodnom sveučilištu Sesvete, 30. prosinca u Križevcima, a krajem studenoga nastupile su u Narodnom sveučilištu Dubrava.

“Kroz tri različita soprana, kao jedan od rijetkih ženskih sastava takvog tipa, važno nam je promovirati hrvatsku glazbu i približiti operno klasično pjevanje, a pogotovo hrvatsku narodnu baštinu, i mlađoj publici koja sve prati preko YouTubea i društvenih mreža. Budući da smo sve majke, prepoznajemo da je ta glazba bliska i našoj djeci, a naravno, dobro je poznata svim generacijama, željeli smo da to bude pjesma bliska svim naraštajima“, ističe članica trija Mima Karaula.

Mia Domaćina Topalušić kaže da nastavljaju planove za koncerte i u idućoj godini: “Svidjelo nam se snimanje spota pa planiramo snimanje i za novu pjesmu, ali neka to za sada ostane tajna. Već dulje želja nam je pronaći skladatelja koji bi napisao pjesmu samo za nas, sukladno našem senzibilitetu. Otvorene smo za više glazbenih žanrova pa i za modernu glazbu.”

Pjesma „Oj, djetešce moje drago“ posebna je za Mimu Karaulu, Miju Domaćina Topalušić i Anu Zebić Kostel i zato što su sve tri majke, a kad se nađu na okupu – zajedno imaju sedmero mališana. Produkciju spota za pjesmu „Oj, djetešce moje drago“ potpisuje Goran Kovačić, s kojim su, kako su otkrile, odmah našle zajednički jezik i smjer u kojem pjesma treba ići. Posebno su ponosne na svoju članicu Miju koja poznaje njihov senzibilitet i mogućnost njihovih vokala te vješto slaže skladna trozvučja za njihove pjesme, pa tako potpisuje i vokalni aranžman za ovu izvedbu. Spot je snimio Beyond Pines Films koji čine Dinko Šimac kao redatelj i snimatelj te Romana Pavliša kao producentica i scenografkinja. Pravoj božićnoj čaroliji doprinijelo je i samo mjesto snimanja spota, prekrasna utvrda Stari grad u Đurđevcu koju im je za snimanje ustupio Muzej Grada.

Inače, sve tri sopranistice diplomu su stekle na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer pjevanje, a povezuje ih činjenica da su zaposlene u Zboru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje su ostvarile i brojne solističke uloge. Iza sebe imaju godine scenskog iskustva, a otkad su 2019. oformile trio, ostvarile su brojne nastupe. Na svojim koncertima izvode pitke brojeve iz opernog repertoara, ali i opereta i mjuzikala, te sve upotpune poznatim hrvatskim šansonama i glazbom iz hrvatskog filma, koji su bliski i poznati publici. U svakoj skladbi njeguju originalne trozvuke napisane posebno za njihove glasove. Iako su sve tri soprani, imaju različit tip soprana, njihovi glasovi razlikuju se po boji i karakteru, a spojile su se, između ostalog, zato što te različitosti tvore skladnu cjelinu. Kažu da pozitivna trema i adrenalin pri nastupu nikada ne prestaju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.