Kriza u Zagrebačkom holdingu: Građani moraju znati gdje je uprava i zašto ne funkcionira!

Autor:

16.06.2015., Zagreb - Zgrada Zagrebackog holdinga u ulici grada Vukovara. Zagrebacki holding d.o.o. osnovan je 2007. godine prema Zakonu o trgovackim drustvima i u 100-postotnom je vlasni?tvu Grada Zagreba. Sastoji se od 15 podruznica koje obavljaju djelatnosti nekadasnjih gradskih poduzeca. Zagrebacki holding d.o.o. vlasnik je i 9 trgovackih drustava / ustanova, a ukupni broj zaposlenih je oko 11.000. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zagrepčani i zastupnici trebaju znati što se događa u Zagrebačkom holdingu, zašto on ne funkcionira i kako to misli razriješiti. Nisu zaslužili šutnju i skrivanje. Poruka je to oporbenih zastupnika zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću iz Možemo! Nakon medijskih napisao o tome da je jedan član uprave Holdinga najavio ostavku, s njim bi mogao otići i predsjednik uprave i to tek tri mjeseca od imenovanja.

Riječ je, pišu 24 sata, o predsjedniku uprave Nikoli Vukoviću i članu Anti Samodolu koji su bili osobni Tomaševićev izbor i postavio ih je bez javnog natječaja kako bi hitno započeli financijsku sanaciju tvrtke. Oni su se sukobili s ljudima u Nadzorom odboru Ratkom Bajakićem i Suzanom Brenko koje je, zajedno s njima, također imenovao Tomašević kao stručne ljude.

Upravu Zagrebačkog holdinga nitko nije vidio, a zagrebačka vlast šuti o medijskim napisima da su dva direktno imenovana članova Uprave podnijela ostavku. Što se događa iza vrata Holdinga, i tri mjeseca od imenovanja ne zna ni javnost, a čini se ni gradska vlast. Da nešto nije u redu dalo se naslutiti u četvrtak kada nitko nije predstavio financijsko izvješće na sjednici gradske Skupštine.

Navodno, Samodol i Vuković smatraju da članovi Nadzornog odbora žele umjesto njih voditi tvrtku, donositi odluke iako za to nemaju ovlasti. Nezadovoljni su i nedonošenjem odluka i blokadom nabave, te što ne mogu maknuti ljude koji su željeli s rukovodećih mjesta u Holdingu. Dvojac je, navodno nezadovoljan i što Tomašević nije poslušao njihove sugestije za izbor još troje članova uprave na natječaju.

S druge strane, navodno niti Tomašević i Bajakić koji su iz Možemo! nisu zadovoljni svojeglavošću ovog dvojca. U svakom slučaju, Holding kao komunalni div koji je lani ostvario konsolidirani gubitak od 291 milijuna kuna i mjesecima ne plaća dobavljače, upao je u krizu vođenja, pišu 24 sata.

“Žalosno je da nemamo službenih informacija, ono što smo saznali je da se u Holdingu događaju turbulencije, da postoji neslaganje članova Uprave u kojem bi smjeru Holding trebao ići, što bi trebalo napraviti”, kazao je oporbeni vijećnik Trpimir Goluža.

Goluža kaže da se i po ponašanju gradonačelnika vidjelo da nešto nije u redu jer je bio uznemiren i nervozan. HDZ je pitao jesu li članovi Uprave dali ostavke, no odgovora nije bilo pa su napustili sjednicu, piše N1.

“Tko su ti famozni članovi Uprave, jesu li i dalje njeni članovi i hoćemo li ih ikada vidjeti”, pita se HDZ-ov Mislav Herman.

Odgovore ne dobivaju ni oni na poziciji. Nezavisni zastupnik u Klubu SDP-a Renato Petek u klubu skoji s Možemo! vodi grad kaže da ga oko pitanja o Holdingu mjesecima ignoriraju.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Holdinga Ljubo Jurčić gradonačelniku i vodstvu tvrtke dao bi vremena još do kraja godine kako bi se pokazalo jesu li sposobni raditi za ono za što su izabrani.

“Možda su ljudi u početku to željeli napraviti u najboljoj namjeri, mislili da to mogu napraviti kvalitetno jer su zamišljali jednu situaciju s kojom nisu upoznati, sada kada su upoznati možda nemaju znanja, energije ili nešto drugo, a kada se taj problem pojavi, to je uvijek pitanje kadrovske politike”, kaže Jurčić.

U petak navečer održan je interni sastanak uprave i Tomaševića, ali nitko o njemu nije želio razgovarati. Nalog je da svi šute. Nikakva konkretna odluka nije donesena i da zasad sve ostaje po starom. Ključna je riječ “zasad”, a Tomašević je očito tek kupio vrijeme jer će morati nekoga maknuti ili naložiti jasnu raspodjelu ovlasti i ciljeve.

U međuvremenu se doznaje da je Vuković smijenio neke ljude koji su iz stare garniture poput Zdravke Ramljak, Alena Ostojića, Vesne Peko…, pišu 24 sata.

Sukob u redovima nove zagrebačke vlasti: Navodna neslaganja zbog budućeg smjera Holdinga

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.