Svijet
Decoration icon

Rusija

Kremlj očekuje jačanje zamora Zapada ratom u Ukrajini, spomenuli i izbore u Slovačkoj

Autor:

epa10891348 Russian President Vladimir Putin delivers a video address on Day of Donetsk and Luhansk People's Republics, as well as the Kherson and Zaporozhye Regions' reunification with Russia, in Moscow, Russia, 30 September 2023. President Vladimir Putin signed a decree establishing September 30 as the Day of Reunification of the DPR, LPR, Zaporozhye and Kherson regions with Russia. The date is timed to coincide with the signing on September 30, 2022 by the president and heads of the LPR, DPR, Zaporozhye and Kherson regions, agreements on the inclusion of new regions into Russia.  EPA/MIKHAIL METZEL /SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

EPA/MIKHAIL METZEL /SPUTNIK / KREMLIN POOL

Moskva je u ponedjeljak rekla da očekuje da će porasti zamor Zapada ratom u Ukrajini, u trenutku kada u redovima američkih konzervativaca jačaju pozivi da se obustavi financijsku i vojnu pomoć Kijevu i kada vlast u Slovačkoj preuzima proruska stranka, navodi agencija Dpa.

“Rekli smo već nekoliko puta prije da će se po našim prognozama dogoditi zamor u ovom sukobu – rastući zamor u nizu zemalja ovim posve apsurdnim sponzoriranjem kijevskog režima, uključujući u SAD-u”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Taj zamor dovest će do fragmentacije političkog liderstva i jačanja proturječja”, rekao je, prenosi agencija TASS.

Peskov je rekao da su proračunski pregovori u SAD-u i blokada u Kongresu nove financijske pomoći Ukrajini samo privremeni.

“Amerika će, naravno, nastaviti biti upletena u ovaj sukob i bit će praktično izravno upletena u njega”, rekao je.

Fico nakon pobjede na izborima: ‘Slovačka ima većih problema od pomoći Ukrajini, stajalište o oružju nepromijenjeno’

U Europi su sada sve oči uprte u Slovačku, gdje je ovaj vikend na izborima pobijedila lijeva populistička stranka Roberta Fice.

Slovačka je do sada bila jedan od najodlučnijih vojnih i političkih pomagača Ukrajine, ali Fico je rekao da će prekinuti slanje oružja postane li premijerom.

Peskov je rekao da to ne znači da je Fico naklonjen Rusiji.

Dodao je da se sada pokušava svakog političara koji se zauzima za suverenitet i interese svoje zemlje označiti proruskim. “Ali to je apsurdno”, rekao je.

Rusiji je u interesu da na vlast dođe više iskusnih političara koji “trezveno” gledaju na situaciju.

Simpatizer Kremlja postaje premijer Slovačke? Tvrdi da će ukoliko dobije izbore prestati slati oružje Ukrajini

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.