Kreće represija prema zaštitnicima klime: Indija uhitila 21-godišnju aktivisticu “Fridays for future”

Indijski političari i aktivisti osudili su u ponedjeljak uhićenje aktivistkinje za borbu protiv klimatskih promjena optužene za pomaganje pri uređivanju i distribuiranja internetskog materijala koje Greta Thunberg promiče u znak potpore indijskim farmerima.

Farmerii u Indiji već više mjeseci prosvjeduju zbog najavljenih reformi poljoprivrednog sektora, no iako je savezna vlada ponudila ustupke poljoprivrednicima, odbija poništiti tri zakona iz prošle godine za koje tvrdi da su presudni za privlačenje novih ulaganja u sektor koji čini gotovo 15 posto indijskog gospodarstva i zapošljava polovicu radne snage.

Poljoprivrednici pak strahuju da će ih reforme prepustiti na milost i nemilost korporacijama i okončati praksu sigurnog državnog otkupa prozvoda, ponajviše pšenice i riže.

Thunberg je nedavno na Twitteru podijelila “priručnik” u kojem navodi načine kojima se može pomoći indijskim poljoprivrednicima.

Tijekom vikenda policija je uhitila 21-godišnju Dishu Ravi, čelnicu indijskog ogranka globalnog pokreta za klimu koji je pokrenula švedska aktivistica.

Ravi je iz Bengalurea dovedena u New Delhi na ispitivanje.

“Glavna namjena tzv. priručnika je stvoriti dezinformacije i nezadovoljstvo prema zakonito ustoličenoj vladi”, izjavio je načelnik policije Prem Nath, dodavši da se putem raznih tvitova šire “lažne vijesti”.

Thunberg je rekla da nema komentara na uhićenje indijske akrivistice, a s Ravi nije bilo moguće stupiti u kontakt. Nii njezina obitelj nije bila dostupna za komentar.

Ravi će ostati u policijskom pritvoru pet dana, što je izazvalo negodovanje na društvenim mrežama i osudu sindikata poljoprivrednika.

Aktivisti su najavili prosvjede protiv pritvora Dishe Ravi, a trenutno je na Twitteru aktivan ‘hashtag’ #IndiabeingSilenced.

Glavni upravitelj Delhija Arvind Kejriwal je njezino uhićenje ocijenio “napadom na demokraciju bez presedana”.

“Potpora našim farmerima ne predstavlja zločin”, poručio je Kejriwal na Twitteru.

Bhavreen Kandhari, član pokreta za klimu, rekao je da čeka pojašnjenje od policije prije nego zauzme službeni stav.

Prosvjedi poljoprivrednika su većinom mirni, no na okupljanju traktorista 26. siječnja izbili su neredi i neki poljoprivrednici su se sukobili s policijom.

 

Komentiraj