Kreće novi ciklus Arioso u Lisinskom

Lisinski

Doista s ponosom ističemo novi glazbeni program ove sezone Lisinski arioso koji smo započeli 2015. Na našu pozornicu dolaze najveće svjetske operne zvijezde, prvaci njujorškoga Metropolitana, londonskog Coven Gardena, milanske Scale, Pariške opere, Bečke opere… Zagreb nikada nije imao takvu svjetsku opernu reprezentaciju okupljenu u jednom glazbenom ciklusu. Naš pothvat je utoliko veći jer ga ostvarujemo isključivo vlastitim sredstvima, iz vlastitih aktivnosti, prihodima dobrog poslovanja Dvorane, bez ikakve potpore Grada ili Ministarstva kulture”, kazao je za Nacional ravnatelj Koncertne dvorane Lisinski Dražen Siriščević. Novi ciklus započet će 14. studenog programom Faust i Opera Gala, na kojem će finski dirigent Ville Matvejeff nastupiti s Orkestrom Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Posebno velik i značajan dobitak ovoga programa je spoj hrvatskih umjetnika, riječkoga orkestra i riječke mezzosopranistice svjetskoga glasa Diane Haller s istaknutim pjevačima i dirigentom iz inozemstva, prvacima međunarodne kazališne scene: Marjukka Tepponen, Paolo Ferreira, Lucio Gallo i Carlo Colombara.

U prošloj sezoni u sklopu ciklusa Lisinski arioso, rekao je Siriščević, u Lisinskom su nastupila četiri asa. U Dvorani je pjevala tada proglašena najboljom pjevačicom svijeta Anja Harteros. Uz nju su nastupili Elina Garanča, jedina mezzosopranistica sa statusom dive, najveće pjevačko ime Amerike Thomas Hampson te bariton Dmitrij Hvorostovskij.

“U novoj sezoni nudimo jedan koncert više, ukupno odličnih pet. U ovoj godini u Lisinskom, 3. prosinca, nastupit će letonska sopranistica Marina Rebeka, uz Simfonijski orkestar HRT-a i dirigenta Michaela Balkea. Sljedeće godine slijede nastupi poljskoga tenora Piotra Beczale, uz Simfonijski orkestar HRT-a i dirigenta Ivu Lipanovića, i to 30. ožujka 2017. Zatim 24. travnja nastupaju američki tenor Charles Castronovo i ruska sopranistica Ekaterina Siurina, uz Zagrebačku filharmoniju i dirigenta Tončija Bilića. Posljednji koncert ciklusa ove sezone bit će 7. svibnja, kad će se publici predstaviti danski bariton Bo Skovhus, uz klavirsku pratnju Stefana Vladara”, predstavio je Siriščević za Nacional ovosezonski program Lisinski arioso.

Kazao je kao da je ta nesvakidašnja glazbena ponuda koja nadmašuje sve što je dosad učinjeno u domaćem koncertnom životu zatekla javnost. Očekivali su, objasnio je, i prošle i ove sezone veći odjek publike, medija i potencijalnih sponzora.

“Kao da naša sredina još ne zna ili nije svjesna što se to u Lisinskom točno događa. Kao da su svi još nespremni za ovakvu količinu blaga koje nudimo. Ulaznice se prodaju, ali nažalost ni približno dobro kao što se prodaju za koncerte istih imena u Beču, Grazu ili Ljubljani. Je li tome uzrok kriza ili recesija pa posjetitelji ne mogu izdvojiti novac za ovu opernu ligu prvaka? Ne bih rekao. Demantiraju me svi koji kupuju ulaznice za Ligu prvaka u kojoj, primjerice, igra Dinamo. Ili oni koji još više novca izdvajaju za nastupe nekih naših ili inozemnih estradnih zvijezda. Razlozi radi kojih se mi moramo lavovski boriti da uvjerimo publiku, medije i sponzore u visoke umjetničke dosege koje predstavljamo, ne leže u ‘siromaštvu’, nego negdje drugdje u našem društvu. Možda u pogubljenoj ljestvici vrijednosti onih koji imaju i mogu”, rekao je na kraju Siriščević i naglasio da neće odustati, iako se ponekad s timom osjeća kao družba Don Quijotea.

Komentiraj