Kraj sezone u ZKM-u: Gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta i druženje s umjetnicima

U petak, 3. lipnja, na rasporedu Zagrebačkog kazališta mladih je ‘Čitač‘, dramatizacija Fedora Šilija prema motivima romana Bernharda Schlinka u režiji Borisa Liješevića u koprodukciji BDP s Beo Art produkcijom Beograd.

Prema istoimenu književnom predlošku, redatelj Stephen Daldry snimio je 2008. film ‘Žena kojoj sam čitao’ s Kate Winslet koja je za tu ulogu dobila Oscara. Hannu Schmitz u Liješevićevu ‘Čitaču’ glumi Mirjana Karanović.

“Radnja se događa deset, petnaest i dvadeset pet godina poslije Drugog svjetskog rata, kada su posljedice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome tko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu grijeha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo”, ističe redatelj Liješević.

U predstavi, uz Mirjanu Karanović, glume Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić. Nakon predstave u foajeu ZKM-a za publiku je organizirano druženje s umjetnicima. S glumicama, glumcima i redateljem predstave Čitač razgovarat će novinar i pisac Srđan Sandić.

Dan nakon ‘Čitača’ publika u ZKM-u gledat će ‘Demokraciju‘ u režiji Veljka Mićunovića u koprodukciji BDP s Novosadskim pozorišten / Ujvideki Szinhaz.

Prema riječima redatelja, predstava govori ‘o paradoksu demokracije koji vjerojatno leži u tome što sebe smatra za Dobro, što vječno želi dobro, a u procesu demokratizacije najčešće čini Zlo. (…) Čovjeku na raspolaganju ostaju samo vlastiti obraz, kaput, košulja i par nogu koje su u stanju koračati sat ili dva. Ali za razliku od pojedinca koji posustaje, demokracija ne staje. Ona ide. Izvitoperena, zloupotrebljena’.

U ‘Demokraciji’ glume Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Ivana Nikolić i Tamara Aleksić. I nakon predstave ‘Demokracija’ organizirano je druženje s umjetnicima. S glumicama, glumcima i redateljem predstave razgovarat će novinar i pisac Srđan Sandić.

Komentiraj