Davor Puklavec/PIXSELL

Kovač: Nemamo podataka o stradalim hrvatskim državljanima u Münchenu

Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je u petak da nema podataka o tome da u napadu u trgovačkom centru Olympia u Muenchenu, u kojem je ubijeno šest osoba, ima hrvatskih državljana te je naglasio kako njemačke službe smatraju da se tu radi o terorističkoj pozadini.

“Ministarstvo vanjskih poslova je u kontaktu s Generalnim konzulatom RH u Muenchenu. Mi smo u kontaktu s minhenskom policijom. Nema podataka da među stradalima ima hrvatskih državljana”, rekao je Kovač za Dnevnik 3 HRT-a.

Dodao je da je preporuka svim našim državljanima u Muenchenu, kojih ima oko 30.000, da se drže uputa policije, da ne izlaze iz svojih domova i da ne idu na ulice te napomenuo da je javni prijevoz zaustavljen. Naglasio je i da je izdana preporuka njemačke policije da se ljudi ne spuštaju s autocesta prema Muenchenu.

“Izgleda da se radi o terorističkom aktu. Njemačke službe tako su informirale i naše nadležne službe – smatraju su da se radi o terorističkoj prijetnji. To treba shvatiti vrlo ozbiljno. Preporuka je našim građanima koji su mislili ići na put, u Muenchen, da to ne čine ako se ne radi o neodgodivom putovanju”, poručio je Kovač.

Komentirao je i da nitko nije pošteđen terorističkih prijetnji, da se radi o globalnoj prijetnji koja je vrlo realna na području zemalja EU. “Dosad smo imali takve napade u Francuskoj – Parizu i Nici te Belgiji – Bruxellesu, a sad i u Muenchenu – gradu u kojem živi jako puno Hrvata. Svi zajedno moramo biti budni i združenim se snagama boriti protiv terorističkih prijetnji u EU”, kazao je.

Nije želio spekulirati o tome može li se napad pripisati Islamskoj državi. “Ne možemo ništa reći. Čekamo da nadležna policija i službe izađu s procjenom, da imaju saznanja, konkretne informacije i dokaze tko stoji iza ovih napada. Za sada imamo informaciju minhenske policije koja polazi od toga da se radi o terorističkom činu”, dodao je.

Ocijenio je da će EU morati biti vrlo učinkovita u nadzoru svojih vanjskih granica i morati otvoriti raspravu o javnoj sigurnosti. “Moramo biti biti u stanju štititi svoje vanjske granice, to pokazuje već i prošle godine migrantska kriza. Moramo zajedno biti i u stanju efikasno štititi teritorij zemalja članica, a to možemo najbolje tako da efikasno štitimo vanjske granice EU”, zaključio je.

Komentiraj