KOSOR: ‘Sretan sam što Glasnović više nije dio naše većine i HDZ-a’

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor zadovoljan je pregovorima Mosta i HDZ-a. Uvjeren je da će do ustavnog roka imati više od 80 potpisa za sastavljanje stabilne Vlade, a u kojoj bi sudjelovala i njegova stranka.

Kosor je za N1 kazao kako na današnje konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović odlaze samostalno, a tako idu i sve ostale stranke, bez obzira na to jesu li u eventualnoj budućoj vlasti, ili u oporbi. ‘To je prvi krug konzultacija, danas se ne dolazi s potpisima. Pred kraj roka, oko 15.10., imat ćemo više od 80 potpisa’, uvjeren je Kosor.

‘Mislim da podrška Plenkoviću nije upitna. Danas sve stranke osim rijetkih iznimaka daju podršku Andreju Plenkoviću.’ Dodao je i da su sad svi okrenuti HDZ-u, poput primjerice HSS-a, a da nisu bili kada se mislilo da će izgubiti izbore.

‘Sad svi podržavaju Plenkovića, ali trebalo je dati podršku kad se mislilo da će izgubiti. Mislim da je on odličan kandidat, bliži centru, zadovoljni smo tim partnerstvom. Svjetonazorska pitanja će se okrenuti gospodarskima. Pregovori su o zahtjevima Mosta i ukupnom gospodarskom programu’, kazao je predsjednik HSLS-a.

‘Mi formalno ne sudjelujemo u njima, ali smo sudjelovali s ekonomskim stručnjacima. Sada se treba iskomunicirati gospodarski program. Prvi sam rekao da skoro niti jedan uvjet Mosta nije upitan, samo je upitan, promjerice, rok. Ne može netko tko ima 13 zastupnika uvjetovati, to su prijedlozi. Postoje i manjine koje su se manje više jasno opredijelile da će dati podršku Plenkoviću za mandatara. Mislim da bi Most trebao biti zadovoljan s tim da Petrov bude drugi čovjek Vlade, i s četiri ministarstva’, pojašnjava Kosor te dodaje kako je logično da zbog broja osvojenih glasova Plenković bude premijer, a Božo Petrov njegov “prvi čovjek”.

Istaknuo je da su HSLS-u prioriteti gospodarske reforme, a ne žele se baviti svjetonazorskim problemima. ‘Mi imamo ozbiljne probleme, blokirane ljude koji izlaze iz Hrvatske, moramo to riješiti, a provesti i obrazovnu reformu te reformu pravosuđa’, kazao je Kosor za N1.

Na pitanje je li Most zakomplicirao stvari spominjući zahtjeve oko Ine, predsjdnik HSLS kazao je kako su svi krivi za situaciju, osobito država.

‘HNB i Vlada nisu ništa napravili da spriječe građane da uzimaju te kredite, i sad se velik broj građana zadužio. Vjerojatno ćemo ići na kompromis u kojem će dio tereta uzeti država. Ovo nam je škola za ubuduće’.

O događajima na Filozofskom fakultetu i istupu Željka Glasnovića, za N1 je kazao: ‘To su istupi iz 19. stoljeća. Imati istup gdje ćeš “pendrekom ići na studente” jer se bore za svoja prava… Moram reći da sam sretan što Glasnović više nije dio naše većine i HDZ-a’.

Komentiraj