KOSOR: “Predsjednica je pismom još jednom dolila i svoju kanticu kerozina na situaciju”

Bivša premijerka Jadranka Kosor u četvrtak je gostovala u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirala aktualne političke teme.

Kosor kaže kako je teško uspoređivati predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca u današnje vrijeme i u vrijeme kada su oni surađivali. “Ja sam sigurna da bi, da su se u vrijeme dok sam ja vodila Vladu događali ekscesi koje je komentirao Pupovac, on apsolutno, definitivno i neopozivo zaprijetio izlaskom iz koalicije. To je bilo vrijeme kad su iz koalicije izašli HSLS i HSU. Dakako da je potpora manjina bila izuzetno važna. Da Vlada nije reagirala na pojave, kojih tada nije bilo, sigurno da bi on rezolutno otišao. Mislim da je njegov stav različit u odnosu na HDZ i u odnosu na Plenkovića”, rekla je Kosor.

Dodala je kako Pupovac pokazuje suosjećanje na Plenkovića i njegov način vođenja stranke i tu mu želi pružiti potporu. “S druge strane, čini mi se da HDZ i predsjednik stranke ne reagiraju na neke pojave na koje bi morali reagirati. Ako član vladajuće koalicije stoji uz Vučića, koji duboko vrijeđa i ponižava Hrvatsku, a član vladajuće koalicije ne reagira, reakcije iz vladajuće stranke su slabe, mlake i nikakve”, poručio je.

Njegovu jučerašnju konferenciju za novinare nazvala je pitijskom. “Mnoge stvari je relativizirao, ali se nije čvrsto i decidirano ispričao, nije učinio ono što su tražili HVIDRA, Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e i član HDZ-a, Miro Kovač, koji je to eksplicitno tražio. Dakle, imamo situaciju koja može sličiti na to da se radi o nekoj vrsti dogovora, da se radi nekakva vrsta balansa napetosti, koja zapravo može odgovarati mnogima. To sve sasvim sigurno neće pridonositi onome za što se Pupovac zaklinje, a to je jačanje demokratskih procesa u Hrvatskoj. On se percipira i želi da se percipira da se zauzima za jačanje ustavnih vrednota, jednakosti svih građana pred zakonom, borbi protiv korupcije i kriminala. Tako da je vrlo neobičan ovaj odnos i unutar HDZ-a i odnos predsjednika HDZ-a prema Pupovcu. Očito je da će se nastaviti dalje”, poručuje.

Komentirala je i pismo koje je Pupovcu uputila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. “Predsjednica je ovim pismom još jednom dolila i svoju kanticu kerozina na situaciju koja nimalo nije dobra. Umjesto da u slučaju u selu pored Knina reagira odmah, da ne šuti, da ne kalkulira, da eventualno i sama ode tamo, ona je šutjela, dala je vrlo neobičnu izjavu tri dana nakon toga i sad dolijeva kanticu kerozina koja može rasplamsati sve ono za što se navodno mnogi političari trude da se zatrpa i ne priča o tome. Naravno da to čini zbog kampanje i da bi dobilla potporu i braniteljskih udruga”, ističe Kosor.

Komentiraj