Luka Stanzl/PIXSELL

KOPAL ‘USKOK će utvrditi konačnu istinu u slučaju afere fotografija Tolušića’

Posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića, Robert Kopal za N1 televiziju komentirao je aferu i objavu lažnih fotografija ministra ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića u Nacionalu.

Kopal je negirao tvrdnju Mosta da iza afere stoji Vlada, kako bi maknula pozornost s aktualnih afera.

“Vlada je saznala, govorim o danima, onaj tjedan prije, u jednom trenutku. Vladina uloga da favorizira ili ne da se u tjedniku Nacional to objavi ili ne nema veze s ničim. Vlada to niti može niti želi niti će to ubuduće htjeti”, kazao je Kopal, koji tvrdi da Tolušić fotografije nije imao, već da su postojale informacije da određena grupa ljudi pokušava tako nešto plasirati. Izjavio je i kako je nejasno koliko fotografija postoji, ali i da će u konačnici pravorijek o tome ustanoviti DORH odnosno USKOK i policija u suradnji s njima.

Kopal nije želio otkriti kada je SOA došla do fotografija i zašto o tome nisu obavijestili premijera.

“U inicijalnoj fazi vi imate jednu od hipoteza da se ugrožava nacionalna sigurnost. Nešto što se možda događa je u domeni nacionalne sigurnosti. Još ne znate je li to kazneno djelo. To su neke stvari koje nisu dokazne, kao što to radi policija, nego prikupljanje i obrada informacija i SOA je tu zaista imala mjesta do jednog trenutka. Onda se moraju uljučiti druge institucije i to je tren kada SOA izlazi iz priče i nju preuzimaju pravosudni organi”, tvrdi Kopal.

Premijerov savjetnik naglasio je i važnost medija u iznošenju istine.

“Ovdje se dogodilo nešto – Jelinić je objavio priču, bitan je kontekst priče. I to je njegovo pravo, on ima pravo objaviti da postoji priča da se nekom pakiralo, namještalo… Ono što je bitno, mislim da je to kvalitetno istraživačko novinarstvo. Ne favoriziram ni Nacional niti jedan drugi medij, ali zagovaram istraživačko novinarstvo jer je temeljeno na činjenicama. Mislim da je u tom smislu išla ta zahvala”, zaključio je Kopal.

Komentiraj