Konzumacija raznih vrsta proteina može smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka

Autor:

Unsplash/logan jeffrey

Visoki krvni tlak ili hipertenzija jedan je od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti, jedna od učinkovitih metoda liječenja je uvođenje odgovarajućeg programa prehrane, prenose vitamini.hr.

Ako se hipertenzija ne liječi, može oštetiti krvožilni sustav i uzrokovati srčani, moždani udar te druge zdravstvene poteškoće.. Nova studija je pokazala da uravnotežena prehrana i unos proteina iz različitih izvora može smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka.

Prema smjernicama Američke udruge za srce, izvori proteina trebali bi biti većinom biljnog podrijetla, a mogu biti i iz ribe i morskih plodova, mliječnih proizvoda s niskim udjelom mliječne masti. Preporučuje se konzumacija nemasnog mesa i mesnih proizvoda.

U istraživanju je sudjelovalo 12.200 ispitanika, koji su ispunjavali upitnik o unosu proteina s osam ponuđenih vrsta različitih izvora proteina: cjelovite žitarice, rafinirane žitarice, prerađeno crveno meso, neprerađeno crveno meso, perad, riba, jaja i mahunarke. Ispitanicima je mjeren krvni tlak kako bi se procijenio mogući razvoj visokog krvnog tlaka, proces praćenja trajao je oko šest godina.

Rezultati istraživanja pokazali su kako se kod 35% ispitanika razvio visoki krvni tlak te kako su oni koji su imali najvišu ocjenu unosa proteina imali smanjen rizik od razvoja visokog krvnog tlaka za 66%.

Obzirom na rezultate, autori zaključuju kako je potrebno usredotočiti se na uravnoteženu prehranu s različitim prehrambenim izvorima proteina, koja može pomoći u sprječavanju razvoja visokog krvnog tlaka, umjesto na jedan izvor proteina.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.