Kontroverzni Ivan Čulo hvali se profitabilnošću HP-a, ali prešućuje da mu je dobit omogućila država kroz isplatu poticaja

Hrvatsku poštu tresu brojne afere koje uključuju štetnu rasprodaju imovine i dramatično preplaćene nabave, a zaključno i goleme probleme u dostavi pošiljki koncem 2020.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo na koncu svog mandata – koji je ovisno o tumačenju već istekao u siječnju ili eventualno traje do listopada ove godine – nastoji sanirati štetu nastalu golemim problemima u dostavi pošiljki u prosincu prošle godine i masovnim prosvjedovanjem korisnika usluga HP-a. U intervjuu za Jutarnji list Čulo je tijekom prošlog vikenda izjavio da je Hrvatska pošta danas „profitabilna i vrlo nisko zadužena“ te spremna za akvizicije drugih tvrtki, no prešutio je činjenicu da je za profitabilnost u velikoj mjeri zaslužna potpora države. Prema službeno objavljenim podacima te tvrtke Hrvatska pošta je tijekom 2019. ostvarila 142,6 milijuna kuna neto dobiti. Ali informacije iz same tvrtke ukazuju na to da je ta potpora – koja je u prošloj godini iznosila 92.845.875 kn, o čemu je HAKOM donio odluku koncem listopada – moguće isplaćena i mimo propisa.

Radi se o sredstvima koja se opisuju kao „naknada za nepravedno financijsko opterećenje“, a koja zapravo predstavljaju obeštećenje Hrvatskoj pošti jer dijelom održava neprofitabilni dio svog poslovanja i obavlja javnu uslugu, a posebno zato što kao javni operator obavlja redovnu petodnevnu dostavu. Na to ime Hrvatska pošta podnijela je HAKOM-u zahtjev na iznos od 106.972.571 kunu, ali je nakon provjere neovisnog revizora on umanjen za 14,1 milijun kuna. Izvor vrlo dobro upućen u poslovanje HP-a za Nacional je izjavio sljedeće:

„Napravljena je drastična promjena na lošije uvođenjem tzv. A-B dostave, po kojoj poštar jedan dan dostavlja poštu u A zonu svog rajona, a drugog dana radi u B zoni. Time je Hrvatska pošta na jednom dijelu teritorija Hrvatske zapravo prestala izvršavati petodnevnu dostavu, na što je obavezuju zakon i poštanske direktive Europske unije, na osnovu kojih je i dobila status javnog operatera i prima ogromna sredstva iz državnog proračuna“, rekao je ovaj sugovornik Nacionala. On tvrdi da se tako „šparao“ novac za velike investicije kojima se Čulo promovira u medijima, a koje se dosad nisu pokazale potpuno učinkovite, te da u Hrvatskoj pošti postoji problem kadroviranja jer se na zahtjevne pozicije dovode osobe koje evidentno nisu dorasle izazovima, već se kao glavna kompetencija ističe njihova pokornost predsjedniku Uprave.

Čulo se u medijima hvali i s dobiti „koja se može usporediti s europskim operaterima“, a izričito spominje i EBITDA marginu koja je, po njegovim riječima, „gotovo najveća u Europi u ovoj djelatnosti“. Međutim, upravo rješenje HANFA-e kojom se toj tvrtki dodjeljuje novac za „nepravedno financijsko opterećenje“, a koje Nacional ima u posjedu, pokazuje suprotno: u njemu stoji da HP zapravo posluje znatno lošije od konkurencije. „Na temelju revidiranih financijskih izvještaja HP-a za 2019. godinu i revidiranih financijskih izvještaja triju najvećih davatelja poštanskih usluga, EBITDA marža HP-a je za 9,27 posto niža od EBITDA marže triju najvećih davatelja poštanskih usluga prisutnih na tržištu, odnosno za 7,18 posto niža od prosjeka EBITDA marže triju najvećih davatelja poštanskih usluga prisutnih na tržištu“, piše u spomenutom dokumentu, opisujući razlog što toj tvrtki treba biti dodijeljena državna pomoć. To navodi na zaključak da predsjednik Uprave HP-a nije govorio istinu u spomenutom intervjuu za dnevne novine ili je Pošta eventualno iznosila netočne podatke kako bi sebi priskrbila gotovo stotinu milijuna kuna javnog novca. Ivan Čulo izabran je za predsjednika Uprave Hrvatske pošte sredinom siječnja 2017. godine, a u listopadu iste godine Uprava tvrtke je dobila još dva člana. Čini se, međutim, da je istom prigodom intervenirano i u Čulin ugovor pa mu je četverogodišnji mandat tako umjetno produljen za deset mjeseci.

Nacional je tijekom protekle godine dokumentirano otkrio više ozbiljnih nezakonitosti u poslovanju Hrvatske pošte, što na poslovanje te tvrtke baca sasvim drugačije svjetlo nego što ga u javnost plasira Ivan Čulo. Primjerice, samo na nabavi paketomata, koji se počinju stavljati u funkciju, a nabavljeni su za vrijeme prvog tvrdog zaključavanja zbog korone mimo javnog natječaja, u nabavci vrijednoj otprilike 20 milijuna eura, tvrtka je oštećena za deset milijuna eura. To Nacional može detaljno dokumentirati.

Unatoč tomu, Čulo i dalje uživa povjerenje premijera Plenkovića. Visoki izvor blizak vrhu HDZ-a Nacional je informirao o tome da Čulo tu neobičnu naklonost premijera Plenkovića može zahvaliti ponajprije tome što se za njega u političkom smislu neobično agilno zauzima predsjednik Sabora i Čulin zemljak iz Bjelovara Gordan Jandroković.

Komentiraj