KONGRES POTVRDIO: Joe Biden pobjednik je američkih predsjedničkih izbora

Američki Kongres proglasio je u četvrtak ujutro, po hrvatskom vremenu, Joea Bidena pobjednikom na predsjedničkim izborima. Također, Kamala Harris potvrđena je kao sljedeća potpredsjednica SAD-a.

Nakon burne noći i četverosatnog prekida sjednice zbog upada pristaša predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, sjednica je nastavljena te su redom odbijani prigovori Trumpovog stožera na glasove u državama Pennsylvaniji i Arizoni.

Tijekom nasilnog upada pristaša Donalda Trumpa u zgradu Kongresa u Washingtonu preminulo je ukupno četvero ljudi. Uhićeno je 53 ljudi, od čega njih 47 zbog kršenja odredbe o policijskom satu. Ozlijeđeno je najmanje 14 policajaca. Dvoje su završili u bolnici, jedan s teškim ozljedama nakon što ga je rulja povukla u masu, a drugi zbog ozljede nastale bačenim predmetom.

Zaposlenici Kongresa, u metežu koji je nastao zbog upada prosvjednika, zgrabili su kutije s glasovima izbornog kolegija i odnijeli ih na sigurno što je omogućilo da se ne ugrozi ustavom propisana procedura potvrde rezultata.

Trump: “Kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti”

Nakon formalnog proglašenja Bidena objednikom američkih izbora, Donald Trump u izjavi je poručio da ta odluka ‘predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijesti’.

“Iako se potpuno ne slažem s ishodom izbora i činjenice me podupiru, ipak će doći do urednog prijenosa vlasti 20. siječnja”, napisao je Trump u izjavi.

Dodao je da je uvijek govorio da će nastaviti svoju borbu kako bi osigurali da se broje samo legalni glasovi. “Iako ovo predstavlja kraj najvećeg predsjedničkog mandata u predsjedničkoj pobijesti, to je samo početak naše borbe da Ameriku opet učinimo velikom”, ponovio je Trump lažne tvrdnje o izboru, koje su i potaknule njegove sljedbenike da upadnu na Kapitol.

I republikanski senatori odustali: “Dosta je bilo!”

Nasilje prosvjednika pokolebalo je dio republikanskih senatora koji su planirali podržati prigovore svojih stranačkih kolega iz Zastupničkog doma na rezultate predsjedničkih izbora u nekoliko saveznih država i tako pokrenuti procedurom propisane dvosatne rasprave na odvojenim sjednicama oba doma Kongresa o svakoj pojedinačnoj državi.

Kongres je odbacio prigovore na rezultate izbora u Arizoni, nakon dvosatne rasprave u oba doma Kongresa, a nakon toga postalo je očito da su republikanski zastupnici u Zastupničkom domu ostali bez potpore stranačkih kolega u Senatu pa su pokušaji osporavanja izborne pobjede Joea Bidena u Nevadi, Michiganu i Georgiji propali i nisu održane rasprave te je sam postupak potvrde rezultata izbora ubrzan.

“Sve što mogu reći je ne računate na mene. Dosta je bilo”, rekao je republikanski senator Lindsey Graham u govoru u Senatu nakon što su uklonjeni prosvjednici.

Senatori su u govorima u Kongresu objasnili kako ih je upravo nasilje nad demokracijom potaknulo da odustanu od podrške prigovorima na rezultate izbora.

“Onima koji su danas izazvali kaos u Kongresu – nećete pobijediti”, poručio je nakon prekida rada američki potpredsjednik Mike Pence, koji predsjeda zajedničkom sjednicom Kongresa. “Vratimo se na posao”, dodao je.

Trump od početka ne priznaje Bidenovu pobjedu, odnosno svoj poraz

Američki narod u studenom prošle godine izabrao je demokrata Joea Bidena kao svog sljedećeg predsjednika. No, Trump od početka na priznaje Bidenovu pobjedu, odnosno svoj poraz.

Posljednjih dana Trump je pojačao pritisak na stranačke kolege u Kongresu u očajničkom naporu da se na zajedničkoj sjednici Kongresa preokrene izborna pobjeda demokratskog protivnika. Njegovi pokušaji da u bezbrojnim sudskim postupcima promijeni izborne rezultate završili su neuspjehom, no unatoč tome on je i dalje ponavljao teze o masovnim izbornim prijevarama bez ikakvih dokaza.

Ustavna obveza Kongresa da potvrdi rezultate izbornog kolegija, koja je inače formalnost, ove se godine pretvorila u pokušaj Trumpu lojalnih republikanaca da ospore Bidenovu pobjedu.

Novoizabrani, a sada i potvrđeni, američki predsjednik Biden na dužnost stupa 20. siječnja.

Komentiraj