KONGRES EU DESNIČARA: 2017. bit će godina nacionalističkih stranaka

FaH

Predsjednica desno-populističke francuske stranke Front National Marine le Pen izjavila je na susretu predstavnika desno-populističkih stranaka u Europskom parlamentu u subotu u njemačkom Koblenzu kako će 2017. biti godina nacionalističkih stranaka i istodobno je optužila Angelu Merkel da je izbjegličkom politikom naudila vlastitom narodu.

“Prošle je godine anglosaksonski svijet Brexitom i izborom Donalda Trumpa započeo s borbom za vlastitu slobodu. 2017. slijede nacije kontinentalne Europe”, rekla je Marine le Pen ukazujući na važne izbore koji se ove godine održavaju u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Ona je na susretu u organizaciji skupine Europa nacija i sloboda Europskog parlamenta koja okuplja krajnje desne stranke, kritizirala Europsku uniju kao “antidemokratsku tvorevinu” koja se bori protiv nacionalnih interesa zemalja članica.

Le Pen je u svom govoru pred zastupnicima ali i vodećim europskim političarima krajnje desnice poput Nizozemca Geerta Wildersa. Mattea Salvinija iz talijanske Sjeverne lige i Frauke Petry iz Alternative za Njemačku (AfD) oštro osudila izbjegličku politiku Angele Merkel.

“Angela Merkel je protiv volje vlastitog naroda u zemlju pustila stotine tisuća izbjeglica. To je potpuno neodgovorna politika”, zaključila je Le Pen koja je istodobno objasnila kako dolazak izbjeglica podržavaju veliki koncerni ali ne i mali poduzetnici i građani.

Predsjednica AfD-a Frauke Petry je kritizirala useljeničku politiku u Europi.

“Mnogi mediji i politika propovijedaju toleranciju i atmosferu dobrodošlice. Pritom useljenici insistiraju na svojim tradicijama iz doba prije modernoga i nije ih briga za vrijednosti našeg društva”, rekla je Petry.

Ona se založila za “nove impulse u Europi” koji će spriječiti “nekontroliranu promjenu strukture stanovništva”.

Istodobno se diljem Koblenza održavaju prosvjedi građana protiv skupa europskih desničara. Pod sloganom “Koblenz ostaje šarolik” u gradu se okupilo oko 3.000 prosvjednika koji se zalažu za više tolerancije i protiv rasizma.

Na oštru kritiku je naišla odluka organizatora kongresa da zabrane pristup novinarima vodećih njemačkih medija.

Kongresom u Koblenzu skupina Europa nacija i sloboda, prema vlastitim navodima,  želi odaslati impulse u važnoj političkoj godini.

Komentiraj