Udruga za prevenciju prekomjerne težine

Konferencija ‘Hrvatski dan debljine’ upozorila na probleme pretilosti

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini održana je konferencija ‘Hrvatski dan debljine’ u organizaciji Grada Zagreba, Udruge za prevenciju prekomjerne težine i Zaklade Hrvatska kuća srca s ciljem otkrivanja uzroka, definiranja posljedica i adekvatnog liječenja debljine te isticanja važnosti prevencije u najranijoj dobi.

Debljina je postala jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate su kao značajan čimbenik rizika za razvoj pet danas najčešćih nezaraznih kroničnih bolesti – kardiovaskularne bolesti, dijabetesa tipa 2,  nekih  sijela tumora, kronične opstruktivne bolesti pluća te mentalnih poremećaja.

“Pretile osobe češće imaju manifestnu srčanu bolest, i to prije svega ishemijsku bolest srca i kronično srčano zatajivanje, a skloniji su i razvoju plućne hipertenzije. Debljina djeluje na promjenu građe srca i njegovu funkciju, jer uslijed pojačanog rada srca zbog povećanih metaboličkih potreba pretilih osoba (opskrba viška tkiva) dolazi do povećanja minutnog volumena srca, a onda i do proširenja i zadebljanja mišićne stijenke srca“, rekla je Ivana Portolan Pajić, dr. med., iz Zaklade Hrvatska kuća srca.

U Hrvatskoj je s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom 57.4 % osoba starijih od 18 godina, od čega prekomjernu tjelesnu masu ima 38.7 % stanovnika, a debljinu 18.7 %. Prekomjernu tjelesnu masu i debljinu ima više muškaraca nego žena, i to 67.6 % muškaraca prema 48.2 % žena. Debljinu ima 20.8 % muškaraca i 16.8 % žena. Dakle, problem imaju i muškarci i žene, ali statistički gledano, veći je problem kod muškaraca. Važno je napomenuti da muškarci normalnu tjelesnu težinu održavaju u prosjeku do 25.godine života, nakon čega raste udio muškaraca s prekomjernom težinom, dok žene normalnu tjelesnu težinu održavaju u prosjeku do 45. godine, kad se bilježi porast broja žena s debljinom.

Prema istraživanju ‘Europska inicijativa za praćenje debljine u djece, Hrvatska 2015./2016.’, čak 34,9 % djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, što je poražavajuće s obzirom na to da je 2003. bilo 20.8 % djece s indeksom tjelesne mase većim do 25 kg/m2. Dječaci su danas deblji od djevojčica, a najveći je postotak dječaka s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u jadranskoj regiji, njih 42.2 %. Danas više od trećine djece ne sudjeluje u sportskim aktivnostima, a više od polovice, konkretno 56.1 %, dva ili više sati dnevno provede gledajući televiziju ili koristeći elektroničke uređaje. Više od trećine djece jede brzu hranu ili grickalice jedan do tri dana u tjednu.

“Ako želimo prevenirati debljinu kod djece, važno je od najranije dobi raditi na usvajanju zdravih životnih navika, konzumirati raznovrsnu prehranu i redovito se baviti tjelesnom aktivnošću. S borbom protiv debljine potrebno je početi u što ranijoj dobi“, naglasila je Sonja Njujić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine.

Komentiraj