Koncert ‘Samo Mozart’ na programu riječkog HNK Ivana pl. Zajca uz nastup prve flautistice Lucije Kovačević

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Posebno pripremljen i uvježban simfonijski koncert ‘Samo Mozart’ će se održati u HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 29. listopada, u 19.30 sati pod ravnanjem gosta maestra Ivana Huta, a solistica Drugog koncerta za flautu u D-duru bit će Lucija Kovačević, prva flauta Riječkoga simfonijskog orkestra.

Na programu su još i uvertira opere ‘Don Giovanni’ te Četrdeseta simfonija tog, po mišljenju mnogih, najvećeg glazbenog genija.

Wolfgang Amadeus Mozart nam je ostavio oko šesto uglavnom opsežnih djela, skladajući ih u jednom dahu, neshvatljivom brzinom, postižući u njima jedinstven sklad oblika i sadržaja, neponovljivu jasnoću, koja i danas zadivljuje originalnošću, svježinom, skladom i lepršavošću.

“Mozart ima posebno mjesto u srcima publike. Mozart je čudo. Pomalo je ludo što se dogodi svaki put kada slušam njegovu glazbu… Uvijek iznova zadivljen sam koliko je Mozartova glazba velika i koliko – jednostavna. I drugi su se skladatelji trudili skladati jednostavno, ali nitko nije kao Mozart. Program koncerta odličan je presjek njegovog rada, od uvertire operi ‘Don Giovanni’, preko božanstvenog Drugog koncerta za flautu, do najslavnije Četrdesete simfonije koju publika uvijek ponovo voli čuti na koncertima“, najavio je šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra.

Maestro Ivan Hut rezidencijalni je dirigent Dubrovačkoga simfonijskog orkestra.

Lucija Kovačević je od 2018. godine prva flauta Riječkoga simfonijskog orkestra, a prije toga osvajala je brojne domaće i međunarodne nagrade, usavršavala se kod istaknutih pedagoga i umjetnika (Emmanuel Pahud, Andrea Oliva, Luisa Sello, Rachel Brown, Wally Hase, Jean-Claude Gerard, Dejan Gavrić, Carlo Jans, Renata Penezić, Gaby Pas Van Riet i dr.). Godine 2019. sudjelovala je na Međunarodnom flautističkom festivalu u gradu Qingdau u Kini na koji je bila pozvana kao jedna od izvođačica.

FOTO: Press/HNK Ivana pl. Zajca

Komentiraj