Komentirao i Tušeka: Jandroković osuđuje NDH, za HOS kaže da je to ‘osjetiljivo pitanje’

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, položio vijence na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Jandroković je kazao da mlade stalno treba podsjećati na zločine holokausta. Osudio je zločine Nezavisne Države Hrvatske, te dodao da je pitanje HOS-ovaca osjetljivo pitanje.

“Osudit ću zločinački režim NDH. Sve ono što je na bilo koji način vezano uz ustaški režim, simbole, za to već i sada postoji zabrana. Slažem se da tu vrstu ikonografije i bilo kakvog slavljenja ustaškog režima treba zakonom regulirati i zabraniti. Što se tiče HOS-ovog znaka, ne mislim da oni koji podržavaju i nose to znakovlje, posebno na obljetnicama, podržavaju ustaški režim i NDH. Radi se o jednom osjetljivom pitanju”, rekao je Jandroković.

Dodao je da bi bilo dobro da pronađemo konsenzus kako se na to referirati. “Imamo polaznu osnovu koja je po meni doba, to je preporuka Vijeća kojeg je osnovala Vlada. Treba razdijeliti slavljenje i veličanje NDH, to treba zabraniti. Ovdje se radi o specifičnoj situaciji, oznaci postrojbe koja je sudjelovala u Domovinskom ratu”, istaknuo je predsjednik Sabora.

Komentirajući slučaj Žarka Tušeka, Jandroković je rekao da on nije učinio ništa loše. Štoviše, kaže predsjednik Sabora, Tušek je karikirao. “Što se Tušeka tiče, prvo žao mi je što se to dogodilo. Ne razumijem uopće zašto je išao na taj razgovor, to mi je zaista politički naivno, pa i neozbiljno. Formulacije koje je upotrebljavao su bile zaista nespretne, neke od njih i neprimjerene. No, ja ne mislim da je on išao tamo činiti bilo što nečasno, imam dojam da se radilo o jednom političkom, da tako kažem, ispitivanju jednog mogućeg partnera i siguran sam da je danas gospodinu Tušeku žao što se upustio u to, što nije pazio i nije ozbiljnije i zrelije pristupio razgovoru s tim čovjekom”, rekao je Jandroković.

O nuđenju funkcija kaže da je Tušek sam u razgovoru rekao da karikira. “On se nespretno izrazio, ali je li počinio bilo kakvo kazneno djelo, to će odlučiti institucije. Ali ja vam kažem – pristupio je neozbiljno i naivno tom razgovoru”, dodao je. Na pitanje hoće li HDZ sankcionirati Tušeka, Jandroković kaže da će s njim razgovarati.

“Vidim da je i sam svjestan da je pogriješio, da mu je žao što je to učinio. Razgovarat ćemo i vidjeti što je najbolje za njega i HDZ”, rekao je Jandroković i zaključio da je njegovo mišljenje da Tušek nije na sastanak išao s namjerom bilo kakve korupcije i podmićivanja, već se, kaže, ‘upustio u razgovor s nekim s kime po meni uopće nije trebao razgovarati’.

Komentiraj